СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА БЕГИЈЕ СМАЈИЋ: Назвала Војску Републике Српске геноцидном

ПОСЛАНИК Посланичке групе „Заједно за БиХ“ Бегија Смајић је на данашњем засједању Народне скупштине изњела скандалозне наводе о томе како је Војска Републике Срспке „геноцидна“.

Смајићева се обратила Вукановићу поводом тога што је јуче у Народну скупштину донио униформу Војске РС, која је према њеним ријечима „осуђена за злочин геноцида у Сребреници“. Додала је и то да очекује од српског народа да се дистанцира од оних који су учинили злочин геноцида.

Вукановић се јавио на реплику и рекао да је према његовом знању комадант Армије БиХ осуђен у Хагу за ратне злочине.

– То што се нисте оградили од покоља муџахедина и нисте никад одали почаст на неком велико-српском стратишту, је до вас и немојте се враћати у прошлост… Мени је жао свих људи који су недужно побијени. Оградите се ви од Ћамила Дураковића и других који су побили цивиле, а одржавају почаст – изјавио је Вукановић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић је након срамних увреда, испрозивао Смајићеву.

– Ја сам најблаже речено шокиран изјавом колегице Бегије Смајић. До сад једна од најскандалознијих изјава у Народној скупштини… Уврједили сте Војску Републике Српске јер сте рекли да је осуђена за геноцид, морате се извинити. То што је неки појединац осуђен за геноцид, то је лична срамота и његова, а не срамота Војске РС.

Војску нико није осудио а најмање можете ви… Ја сам захвалан свим војницима који су бранили и створили РС.. и ви данас примате плату од РС за коју су се ти исти војници изборили. Да ли је неко осуђен за злочин неки појединац он посебно за то одговара, немојте уносити колективитет – изјавио је Петковић и позвао је још једном да се извини за срамне наводе.

Скупштинска сала остала је шокирана наводима Смајићеве.

Соња Караџић Јовановић која тренутно предсједава Сједницом, рекла је да би у овом случају прекршила правилник и дала Смајићевој још два минута, како би негирала своје наводе и извинила се, међутим пошто она нема намјеру да то уради, нема потребе да се прави изузеће.

За ријеч су се јавили посланици Радовић, Крунић и Црнадак који су констатовали да се ради о заиста срамним наводима, и да Војсци Републике Српске није пресуђено ни за шта. Затражено је да барем повуче ријеч у колико не жели да се извини, али повратна реакција Смајићеве је изостала.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар