Први март синоним за српско страдање, а не државни празник

У Федерацији БиХ се обиљежава „Дан независности“, а у Републици Српској 1. март је синоним за нелегитимни референдум одржан уз противљење српског народа, на брутално убиство српског свата, рањавање православног свештеника и паљење српске заставе на сарајевској Башчаршији, као и на то да су убице остале некажњене.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је крајње вријеме да поједини представници међународне заједнице сагледају стварно стање у БиХ и увиде ко су ти који промовишу мир, демократију, поштивање међународног права, а ко покушава да намеће рјешења и своја правила понашања.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић поручио је да српски народ никада неће прихватити да 1. март, почетак крвавог рата у БиХ, буде празник.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је 1. март дан жалости, сјећање на убиство српског свата у Сарајеву и почетак рата у БиХ, а то Република Српске не може да обиљежава.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да је за Републику Српску и српски народ неприхватљиво обиљежавање 1. марта као дана такозване независности БиХ и представља увреду за српске жртве рата.

– 1. март је синоним за нелегитимни референдум одржан уз противљење српског народа, на брутално убиство српског свата, рањавање православног свештеника и паљење српске заставе на сарајевској Башчаршији, као и на то да су убице остале некажњене, рекао је посланик у првој вишестраначкој Скупшптини БиХ Слободан Бијелић.

Српским представницима у амбасадама и конзулатима данас је радни дан, а обиљежавањем 1. марта као дана државности БиХ подрива се углед БиХ у свијету, рекла је амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондрић Панић.

Генерални конзул БиХ у Њемачкој Вера Сајић изјавила је да позивање на одговорност само српских амбасадора и генералних конзула показује политичку острашћеност, непрофесионализам и недостатак дипломатије.

Амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија назвао је „силовањем демократије“ оно што намеће министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, те поручио да Срби никада неће славити убиство српског свата на Башчаршији.

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић изјавио је данас да ни Република Српска нити он никада нису и неће учествовати у обиљежавању 1. марта, као такозваног дана независности дијела БиХ, јер га доживљавају као дан када су „други донијели одлуку да не желе да живе са Србима у истој држави“.

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је да ће пријетње министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић о позивању на одговорност и санкционисању амбасадора и генералних конзула из реда српског народа само оснажити њихово јединство у спречавању њене самовоље.

Реаговање Министарства иностраних послова у Савјету министара на писмо дипломата из реда српског народа по свом садржају и намјери спада у категорију политичког памфлета и покушаја неприкладног притиска на ауторе, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ поводом реаговања МИП-а о обиљежавању 1. марта.

Обиљежавање 1. марта као тзв. дана независности БиХ није ништа друго већ најобичнија провокација и прослава убијања и прогона српског народа у БиХ, истакао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да 1. март није никакав празник и да га Република Српска никада неће славити, јер представља синоним за страдање и бруталне нападе на све што је свето српском народу.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да би поједини представници међународне заједнице схватили колико је жалосно данас било шта честитати када би само сагледали право стање ствари и чињенице из свих углова, а не једнострано како то обично раде.

Закон о празницима БиХ не постоји, самим тим дипломате и запослени нису обавезни да обиљежавају 1. март, непостојећи празник који се прославља само у једном ентитету, рекао је Срни члан Комисије за спољне послове Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић.

Члан Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић изјавио је да министр иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није шеф амбасадорима и да своје ратне законе може окачити „мачку о реп“.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар