АКТУЕЛНО:

Први пут освештан споменик у некадашњем усташком логору код Приједора

Представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора положили су данас вијенац и прислужили свијеће код споменика у некадашњем усташком логору у кругу бивше фабрике цигле код Приједора.

Предсједник ове организације Здравка Карлица рекла је да ово један од многих логора којима није посвећена дужна пажња, да је споменик изграђен 1985. оскрнављен и да је данас по први пут ово спомен-обиљежје освештано.

„Историја никад није била на страни српског народа. За многе ствари се није смјело причати ни послије Другог свјетског рата, а и сада имамо искривљивање историје на штету српског народа. Стално говоре да смо геноцидан народ, ми који смо итекако на својој кожи осјетили страдање. У Другом свјетском рату за многе ствари никад нико није ни одговарао, као што није ни у овом рату за прве жртве у Приједору. Читав живот се бранимо, а некако увијек испадамо кривци“, рекла је Карлица новинарима у Приједору.

Она је изразила жаљење што о овом логору дјеца неће учити из историје.

„Овдје пише од усташког терора, а највише је страдало Срба. Ми морамо схватити да смо се ми у прошлом рату бранили од хрватског и бошњачког народа, Хрвати су се борили против Срба и Бошњака, а Бошњаци против Срба, Хрвата и Бошњака и треба закључити какав је ко био у рату“, поручила је Карлица.

Парастосу је присуствовао и Младен Вучковац, аутор књиге „Приједорски логор Циглана 1942. године“.

„Ја сам дијете Козаре. Рођен сам у Козарској офанзиви 1942. године. Кроз овај логор прошло је 14.500 житеља и то је био сабирни усташко-домобрански логор, ограђен жицом, организован, са својим просторијма и командом. О том логору се врло мало зна и није се смјело о њему у претходном периоду пуно причати због братства јединства и да се не би распламсавала мржња“, рекао је Вучковац.

На споменику је натпис: „Од љета 1942. до прољећа 1943. на овом мјесту је био усташки логор. Ноћу 24/25. априла 1943. године борци Пете козарске бригаде заузели су логор и ослободили затворенике. Слава онима који су презрели смрт ради наших живота. Радници Циглане 1985. године“.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар