Служен парастос поводом 21 године од злочина у Старом Грацку

Полагањем вијенаца и парастосом који је служио парох липљански Срђан Станковић, данас је испред спомен-плоче у селу Старо Грацко код Липљана обиљежена 21 година откако су припадници терористичке ОВК убили и масакрирали 14 српских жетелаца, а у име породица прочитан је захтјев међународној заједници да прекине са ћутањем, да поново покрене истрагу и да изведе злочинце пред лице правде.

„Tражимо да међународна заједница прекине са стајањем на страну злочинаца. Tражимо да се предмет `злочин у Старом Грацку` извуче из архиве и настави са истрагом јер смо уверени да је истрагом коју је водио Кфор, Унмик и Еулекс прикупљено довољно доказа да се пред лицем правде нађу наредбодавци и починиоци највећег злочина који су албански терористи и екстремисти починили над Србима на Косову и Метохији“, наведено је у писму.

Исти захтјев је у име Српске листе, у обраћању окупљеним мјештанима, породицама и родбини страдалих 14 жетелаца, изнио потпредсједник Српске листе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, нагласивши да међународна заједница мора престати да штити злочинце.

„Морају сви да знају да нећемо одустати од захтева да злочинци буду пронађени и изведени пред лице правде“, поручио је Јевтић.

Славица Поповић, чији су брат, два стрица и брат од стрица масакрирани на њиви, за Срну каже да се убијање породица страдалих жетелаца наставља јер већ 21 годину не могу изаћи на гробље нити се на гробљу може служити опијело за покој душа.

„Неком је циљ да нас додатно убије, да нас натерају да пренесемо посмртне остатке наших најмилијих и тако додатно затру трагове злочина који је од Старог Гацка, у којем је до тог несрећног јулског дана живело више од 1.000 Срба, направио село туге и страха где је преостало нешто више од 250 Срба“, навела је Поповићева.

Она, у име породица, моли све људе добре воље, хуманисте и оне који се залажу за суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији да дигну глас, да прекину да се солидаришу са џелатима и помогну породицама да добију одговор на питање ко је наредио и ко је починио злочин у Старом Грацку.

„Све док не добијемо одговор крв у Старом Грацку ће кључати, породице не могу нити ће бити спокојне, нити ће икада заборавити тај гнусни злочин који је, не само нас у селу, већ и све Србе на Косову и Метохији, па верујем и шире, завио у црно“, рекла је Поповићева, апелујући да државни орган Србије у оквиру преговора у Бриселу у вези са судбином несталих и киднапованих не одустају од захтјева – истина и само истина.

Парастосу нису присуствовали представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и Комисије за нестала и киднапована лица, а први пут ни представници међународних мисија у јужној српској покрајини.

У Старом Грацку су 23. јула 1999. године убијени Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Од 2007. године, предмет који је Унмик уступио Еулексу је, уз образложење да нема довољно доказа, архивиран, што, како поручују породице, изазива највише гњева јер скоро да нема Србина у овом селу који не каже „зна се ко је наредио и ко су извршиоци злочина над жетеоцима у Старом Грацку“.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар