У Доњим Подградцима служен парастос за погинуле борце

У Доњим Подградцима у Градишци данас је служен парастос и положени вијенци на споменике за 12 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског, 50 погинулих бораца Народноослободилачког рата и 440 цивилних жртава фашистичког терора из ове мјесне заједнице.

Вијенце су положили представници Градске управе Градишка, Градске и Мјесне борачке организације, СУБНОР-а, Савјета мјесне заједнице и СНСД-а.

Предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић рекао је да је обавеза српског народа да не заборави оне који су погинули за слободу у којој данас живимо.

„Морамо сваке године да обиљежавамо значајне датуме из наше историје и сјетимо се жртава, како некоме за 20-30 година не би пало на памет да прекраја историју, као што је то случај и у данашње вријеме. Важно је да се састајемо на оваквим мјестима, да би и генерације послије нас знале за шта су ови борци погинули“, нагласио је Павловић.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радомир Пјанић истакао је да је Градишка подручје са много спомен-комплекса, као што је у Доњим Подградцима, који свједоче о тешкој и трагичној прошлости Срба на овим просторима.

„Много је жртава из претходних ратова, а оно најмање што ми можемо јесте да развијамо културу сјећања на све што се дешавало у прошлим временима“, рекао је Пјанић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Доњи Подградци Миленко Јанковић изразио је задовољство јер се сваке године на Прокоп окупе представници Градске управе, Борачке организације и мјештани и одају пошту погинулим борцима и жртвама из ове мјесне заједнице.

Предсједник Борачке организације града Градишка Милован Гагић подсјетио је да Градска борачка организација, у сарадњи са Градском управом, свештенством Српске православне цркве, те мјесним борачким организацијама и мјесним заједницама, годишње организује помене у више од 40 мјеста на подручју Градишке.

„Важно је да се на оваквим мјестима окупљамо и сјетимо страдалих, јер морамо својој дјеци и другима показати да су се Срби кроз историју само бранили, а не водили било какве освајачке ратове“, рекао је Гагић.

Осим у Доњим Подградцима, данас је служен парастос и за погинуле борце из Доње и Средње Јурковице.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар