Први сабор братства Слијепчевић

Пише: Немања Слијепчевић

Дочек чланова породице

Госте сабора пријатно је изненадила чињеница да је у ресторану постављен породични барјак братства Слијепчевић, али да је за ову прилику израђено породично стабло широко 9.5 метара. Ово породично стабло постало је место на које су се чланови породице враћали небројано пута, сваки пут у присуству других братственика, где би међусобно показивали чији су и коме припадају, ту су се могле чути и многобројне породичне анегдоте.

Породично стабло и породични барјак

Културно-уметнички програм водила је Ивана Слијепчевић из Самобора, која је током програма износила разне занимљивости везане за Гацко, историју Самобора и порекло породице Слијепчевић.

Водитељ програма: Ивана Слијепчевић

Прво се, као представник братства из Гацка, обратио Саша Слијепчевић. Он је гостима пожелео добродошлицу и подсетио их да братство Слијепчевић памти 16 генерација, а спуштајући се још 5 генерација у назад, Слијепчевићи имају дробњачке корене и везују се за старо братство Косовчић. Саша је напоменуо да је јако битно што су се Слијепчевићи састали у свом заветном храму, да су се у њему молили за душе својих предака, без којих не би било ни њих ни храма, ни скупа, као и да су преци Слијепчевића знали да је на овом, али и на оном свету, најважнија вера, храм и Косово, да су то везе са Небесима чијем су се Царству они заветовали. Он је поменуо и захвалио се бакама чија имена нису запамћена, али их Господ познаје. Посебно се захвалио Дејану Слијепчевићу који је финансирао организацију сабора и који је омогућио да скуп прође у најбољем реду.

Саша Слијепчевић поздравља госте скупа

У име представника колониста Нове Црвенке, највећег колонистичког места насељеног Слијепчевићима, обратио се Сава Слијепчевић, који је дошао из Велике Британије на овај породични сабор. Сава се захвалио организаторима скупа и пожелео да данашњи догађај прође у најбољем реду, као и да ово постане традиција која ће се наставити.

Сава Слијепчевић са најближом родбином

Као предстваник Слијепчевића из Београда, али и као представник колониста са Космета, гостима се обратио Ратомир Слијепчевић, који је исказао одушевљење што је на сабору присутно близу 200 чланова породице. Ратомир је своје рођаке подсетио на рад Душанке Слијепчевић која је уз његову помоћ написала књигу „Порекло и стабло породице Слијепчевић“, а затим је набројао неколико виђенијих имена које је дало ово братство. Ратомир је напоменуо да ће се у будућности припремити ново издање књиге, где ће се у стаблу коначно наћи и женски припадници породице.

Ратомир Слијепчевић

Као представник Слијепчевића из Баната обратио се бивши Председник уставног суда Драгиша Слијепчевић, који је нагласио да је срећан што је први сабор братства организован у Самобору где сваки камен памти и сведочи дела предака, Драгиша је нагласио да су генерације Слијепчевића васпитаване у Светосавском духу, који се пренео у Банат. Напоменуо је да су у кући учени да само поштеним радом, знањем и васпитањем могу да остваре живот достојан човека. Драгиша је подсетио да се у модерно доба човек изгубио и да је заборавио да само братска рука може срдачно да стегне братску руку и да нас само братска љубав може огрејати, а да је овај сабор једна насушна потреба и почетак једне нове традиције.

Драгиша Слијепчевић

Највећи аплауз је ипак припао Билу и Вилу, Слијепчевићима са Флориде, чији је деда Мато пре тачно 120 година отишао за Америку. Вилијам Слијепчевић је испричао како је ступио у контакт са Немањом Слијепчевићем и како ни за милион година не би могао да претпостави да ће присуствовати једном оваквом догађају. Бил је у шали поменуо да не може да се навикне да он није једина особа која се одазива на презиме Слијепчевић и да му овај догађај буди сећања на приче свога деде Мата.

Ивана, Бил, Вил и Немања Слијепчевић

Као поклон будућим поколењима, по први пут је представљен одломак гусларске песме о братству Слијепчевић коју је извео народни гуслар из Гацка Момир Моша Авдаловић. Песма ће бити снимљена у целости, па ће се и о томе причати у скоријој будућности.

Момир Моша Авдаловић

У поподневном делу програма Угљеша Слијепчевић је прочитао своју песму посвећену Самобору и напоменуо да је Душанка Слијепчевић била главни инспиратор и критичар његове збирке песама „Самоборе љубави моја“. Угљеша је након тога испричао трагичну причу о његовом покојном сину Бојану, чија је последња жеља била да обиђе Самобор, а затим је прочитао Бојанову песму посвећену самоборској цркви. Посебну захвалност исказао је Дејану Слијепчевићу, који је финансирао овај догађај и прочитао је песму коју му је и посветио.

Угљеша Слијепчевић

Чланови културно-уметничког друштва „Сава Владиславић“ окитили су скуп својим присуством. Они су гостима представили традиционалне игре и песме из Херцеговине, а касније демонстрирали своје умеће играма из околине Лесковца.

Програм је завршен додељивањем неколико поклона.

Својим братственицима из Црвенке, Самоборани су поклонили барјак братства Слијепчевић и обавезали их да породични барјак носе поносно, као што су и њихови преци носили српске барјаке у Првом светском рату.

Предаја црвеначког породичног барјака Младену Слијепчевићу

Настаријој учесници скупа додељена је икона Мајке Богородице, а та част је припала Јелени Бајевић која је рођена 1932. године и ове године је прославила свој 91. рођендан.

Јела Бајевић преузима поклон икону „Мајка Богородица“

Најмлађи члан породице Слијепчевић је добио икону „Бели Анђео“, а та икона је припала Доротеју Слијепчевићу. Његов отац Свемир је преузео икону у његово име и захвалио се на поклону.

Свемир Слијепчевић преузима поклон икону „Бели Анђео“

За своје рођаке који су прешли пут од 9000км како би присуствовали првом породичном окупљању, самоборани су им доделили иконе породичног светитеља Светог Саве

Бил и Вил Слијепчевић преузимају поклон иконе Светог Саве

У захвалност за уложени труд око организације сабора, уручена је слика самоборске цркве Немањи Слијепчевићу. Ова слика је рад маладе гатачке уметнице Сандре Дивљан.

Немања Слијепчевић преузима слику

Посебан поклон је спремљен и за Дејана Слијепчевића који је финансирао сабор, и без кога овај догађај не би могао да се организује на жељеном нивоу. Дејанов поклон преузео је његов брат Лаћо Слијепчевић

Лаћо Слијепчевић преузима триптих

А самоборани су поносно представили и икону Светог Саве, који су добили на поклон од Тање Милосављевић, која је том приликом испунила последњу жељу свога оца, Драгана Слијепчевића.

Поклон породице Тање Милосављевић

Слијепчевићи су наставили да се веселе до касно у ноћ, где су могле да се чују најинтересантинје приче, доскочице и шале, а за све који нису могли да присуствују овом догађају, спремљен је и видео материјал који је дат у прилогу.

Немања Слијепчевић
Извор: сајт братства Слијепчевић

Нема коментара

Напишите коментар