Веселили се Кордунаши у Инђији на Прелу

Кордун изворна група која дјелује у оквиру Завичајног друштва Ђорђе Војновић из Инђије је 28. октобра 2023. године у Културном центру по 1. пут организовало традиционално Кордунашко прело.

Учесници програма су домаћини Кордун изворна група Завичајног друштва Ђорђе Војновић, здравичар Драгиша Симић,

СКД Просвјета пододбор Вргимост на чијем челу је вриједна чуварка  традиције Сенка Цревар,

МПГ Гласинац Соколац коју води Миленко Ковач,

КУД Иво Лола Рибар из Крчедина који води Весна Тувеџић представила је женска пјевачка група коју води Невена Вуковић,

КУД Вук Караџић из Чонопље на челу са предсједницом Милком Боснић,

Сретењске зоре из Раниловића код Аранђеловца са руководиоцем Радишом Стојановићем,

КУД Петрова гора Кордун коју води Стево Бекић,

Етно група Златник из Београда и

Завичајно удружење Славонаца из Београда.

Предсједница Завичајног друштва Ђорђе Војновић Наташа Косановић је навела да када неке особе знате пуних осамнаест година и када и даље са задовољством идете на њихове пробе и путовања, онда је то више од сарадње.

– То је право пријатељство засновано на узајамном поштовању, уважавању, бризи и подршци. Такав је мој однос са Кордун – изворном групом. Да није тако, не би сада у овој години имали петнаест наступа, а очекује нас још одлазак у Бачку Тополу, Земун, Београд, Нови Сад… Спаја нас заједничка жеља за очувањем традиције, културе, везује нас култура сјећања. Сама не бих могла, зато су ту Бранка, Сњежа, Љубица, Вера, Вида, Мица, Јелена, Сања, Јовић, Лаза, Зоран, Ђука… Хвала вам драги моји што сте све учинили да трајемо заједно, а ваше младо срце је изнад година које су само број.

Бранка Булић поздравила је госте и навела како се радује што види драга лица, своје пријатеље учеснике програма, без обзира из које регије долазе, сви су они своји.

У име осталих чланова групе, нови члан. Зорислав Шимић уручио је Бранки поклон у знак захвалности за све напоре које је уложила да сачува Кордун изворну групу.

Предсједник удружења Српско изворно пјевање Гласинац из Соколца Томо Боровина  уручио је Завичајном друштву Ђорђе Војновић Златну власиначку повељу као споразумну сарадњу у култури и изворном народном стваралаштву.

Радиша Стојановић предсједник Удружеља Сретењске зоре додијелио је Златну сретењску плакету Наташи Косановић за изврсну сарадњу и успјешно очување изворности и културе.

Обдусман, доцент др. Драгана Ђорић, каже да се њена породица расула по свијету, а она је добила задатак да буде чувар традиције и обичаја, са мајчине стране са југа Србије и очеве са Кордуна и Баније.

Гост Прела био је и народни псоланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

– Једно од најважнијих задатака наше двије српске државе, наше Републике Србије и наше Републике Српске јесте да стално радимо на јачању културног и духовног јединства српског народа без обзира на постојеће државне границе. Морамо да чувамо свој српски језик и ћирилицу, славимо крсну славу, окупљамо се око наше Српске православне цркве. Морамо да чувамо наше обичаје и традицију и културу. У том смислу велики допринос јачању јединства нашег народа нам дају културно-умјетничка друштва, завичајна друштва као што је Ђорђе Војновић, велики допринос дају овакве сјајане манифестације као што је Кордунашко прело.

Милан Врга начелник опћине Вргинмост, каже да му је срце пуно и подједнако се осјећа и као гост, али и као домаћин јер је живио 17 година у Инђији док се није вратио у Вргинмост.

– Инђију сматрам својим родним градом, као и Вргинмост. Поздравио бих прије свега предсједника општине Инђија Владимира Гака који је омогућио да дјеца из Вргинмоста дођу на Прело. Инђија и Вргинмост имају изузетну сарадњу и пријатељске и братске односе за рад у култури и спорту – рекао је Врга и захвалио се домаћинима на гостопримству и најавио да ће првом приликом када буду организовали неку манифестацију у Вргинмосту радо угостити Кордун изворну групу из Инђије.

У Културно-образовном центру у Инђији је отворена изложба фотографија и рукотворина жена са Кордуна, та изложба је увод Кордунашког прела. Ауторка изложбе је предсједница Удруге Кордунашица Татјана Вујичић Влачић.

– Мој отац Душан је у мени усадио огромну љубав према Кордуну, иако сам се ја родила у Загребу. Кордун је моја земља, моје животно опредјељење. Задњих 10 година радим заједно са мојим Кордунашицама и Кордунашима на очувању културне баштине и једног огромног богатства. Доста сам прошла свијета, али нигдје на свијету није као на Кордуну, нема тако лијепе ријеке као што је Корана. Све вас позивам да посјетите Кордун – рекла је Влачићева и најавила нову књигу коју припрема Колијевка, а већ је издала књигу Мираз кордунашке љубави.

Посебан угођај за публику, али и за учеснике је излазак на бину свих учесника и извођење заједничке пјесме Нема раја.

Покровитељи Кордунашког прела су Општина Инђија, Покрајински секретаријат за културу и односе са верским заједницама, Фонд за избегла и расељена лица.

Спонзори: Драган Зинаић, апотека Камилица Инђија, СУР Врело Книн инђија, Обућа Ботеко Инђија Одгајивачница паса Сњежане Стојаковић из Старе Пазове, Деса Бошњак Рокнић из Путинаца, сниматељ Милан Јовановић, породица Петрушић Инђија, Марко Мијатовић, основна школа Петар Кочић и Светлана Пешут, Миле Маћешић Ћићар Инђија и медијски спонзор Радио Мега Инђија.

Програм је водила шармантна Гордана Драгутиновић.

Након програма домаћини и њихови пријатељи наставили су весело дружење посебно срећни што су могли угостити своје земљаке и дјецу из Вргинмоста који су на Кордун понијели предивне утиске, са жељом да се што прије сретну на некој од манифестација коју чувају традицију кордунашких Срба.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар