Пуковник Милан Јовић – Косовски јунак нашег времена

Помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Милану Јовићу биће служен у недјељу, 9. фебруара, у његовом родном мјесту Доња Трнова, код Угљевика, на дан погибије славног команданта Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ прије 27 година.

Саборац и пријатељ пуковника Јовића, генерал ВРС Миломир Савчић, каже да је Јовић историјска личност српског народа, извор надахнућа, примјер патриотизма и како се води српска војска.

„Пуковник Јовић је историјска личност српског народа и на такав начин се треба односити према његовом лику и дјелу, а дан погибије овог јунака треба унијети у календар значајних датума за Републику Српску“, рекао је Савчић Срни.

Он је додао да му је част што је познавао овог српског јунака још за вријеме мира у бившој Југославији.

„Милан Јовић био је припадник специјалних снага Југословенске народне армије, а тамо су радили људи посебних квалитета, бирани по посебним критеријумима, способностима и карактерним особинама“, рекао је Савчић.

Он је истакао да је пуковник Јовић у одбрани српског народа од почетка ратног сукоба увијек био испред својих војника.

„То раде само велики команданти и зато и јесте досљедан славних војсковођа српског народа“, оцијенио је Савчић и навео да је пуковник Јовић службовао у Хрватској, Словенији и Србији, а живот је дао надомак свој родног мјеста Доње Трнове.

Општина Угљевик је у сарадњи са Борачком организацијом ове општине 2018. године поставила на градског тргу споменик пуковнику Јовићу.

Приликом освештања споменика Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је за пуковника Јовића да је косовски јунак у наше вријеме.

„Јунаци су уграђени у темеље Републике Српске. Путем јуначким увијек треба да идемо“, поручио је тада владика Фотије.

Начелник општине Угљевик Василије Перић је, уз Јовићево јунаштво, војничку храброст и умијеће, истакао да је био људина којим се његов завичај поноси.

У част легендарног команданта у Угљевику се сваке године организује манифестација „Јовићеви дани“ и такмичење ученика основних и средњих школа у литерарним радовима о тему „Младост на испиту љубави према домовини“ за основце и „Милан Јовић косовски јунак у наше вријеме“ за средњошколце.

Ове године свечана академија на којој ће бити награђени најбољи радови биће одржана 23. фебруара у угљевичком Центру за културу, чиме ће бити завршена манифестација „Јовићеви дани“.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак. Постхумно је одликован Орденом Немањића.

Милан Јовић био је супруг Славке и отац Дејана и Дарка.

Помен пуковнику Јовићу у недјељу 9. фебруара, биће служен у 12.00 часова на гробљу Гај у Доњој Трнови код Угљевика.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар