Удружење Грмечка корида одржало Редовну скупштину у Београду

У Београду је 27. јануара одржана Редовна скупштина Удружењa Грмечка корида из Бањалуке. На скупштини су планиране предстојеће активности овог Удружења.

Грмечка корида је назив за традиционалне борбе бикова, код крајишких Срба, са Грмеча. Борбе се традиционално одржавају сваке године у прву недјељу иза Илиндана (2. августа).

Иако се сматра да је ова српска народна светковина стара најмање два вијека, претпоставља се да се Грмечка корида први пут у штампаном облику помиње у приповијеци „Јаблан” 1902. српског аутора из овог краја, Петра Кочића, и то у вријеме аустроугарске окупације.

Скупштином је предсједавао предсједник Удружења проф. др Митар Бороја из Бјелајца.

За кума свих предстојећих догађаја Удружења у 2020. је изабран Слободан Калабић који је изабрао за куму Наду Калабић.

Чланови Удружења су у протеклој 2019. години посјећивали званично и незванично Грмечке кориде ревијалног и забавног карактера широм Републике БиХ и Републике Хрватске. 2. августа 2019. године на пригодан начин, обиљежили су 247. Грмечку кориду на Међа Брду на Грмечу.

Једногласно су предложили и усвојили приједлог да се бик бодач Јуниор Шароња власништво Пере Томића, из села Бјелајца код Мркоњић Града, прогласи шампионом 247. Грмечке кориде.

Донесена је одлука да се 248. Грмечка корида одржи 2. августа 2020. године на Међа Брду на Грмечу. Скупштина је приједлог једногласно усвојила.

Организован је Иницијативни одбор да се одреди мјесто и вријеме одржавања Грмечких корида ревијалног и забавног карактера у Републици БиХ, Републици Хрватској и другим државама. Изабран је предсједник Иницијативног одбора –  Љубиша Пашић.

Организован је Иницијативни одбор који би требало да одреди мјесто и вријеме одржавање Грмечких корида ревијалог и забавног карактера у Републици Србији. За предсједника Иницијативног одбора једногласно је изабран  Слободан Калабић.

Предложено је и једногласно усвојено да се Олимпијада Грмечке кориде одржи 19. августа 2020. године на Стричићима – родном селу Петра Кочића или Републици Србији. За предсједника Иницијативног одбора  једногласно је изабран генерал Мићо Грубор.

Организован је Иницијативни одбор који треба да поднесе Захтјев надлежнима да се Грмечка корида нађе на Унесковој листи нематеријалног културног наслијеђа човјечанства. Поводом ове тачке Дневног реда Скупштина је задужила Владу Савића.

Овом приликом су наступили гуслар Љубо Вучковић са пјесмом о Светом Сави и фрулаш Слободан Никитовић са пастирским пјесмама.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
 • ТРК ! Поштовани, који сте ову Скупштину објелоданили, од свег срца у лично име и име Грмечке кориде бескрајно сам захваљујем. Настављајмо ! М. Бороја из Бјелајца

  недеља, 23. фебруар 2020.
 • Интернет:

  LJUBISA KRUNIC
  Tue, Jan 21, 11:15 PM (13 hours ago)

  to  me

  Postovani Mitre, ja zivim u Novom Sadu, a retko dolazim u Beograd. Rado bih prisustvovao, ali usled puno obaveza sam sprecen.
  Zelim Vam puno srece u radu i da od Grmecke koride napravite atrakciju kao sto su Spanci napravili od svoje. Znate da sam ziveo 20 godina na Palma de Mallorci i da dobro znam koliko dobro su unovcili svoju koridu. To je dogadjaj koji nastoje da prodaju svim turistima. Problem je sto mi imamo daleko manje turista. Ali bi bilo vredno pokusati dovesti, isto kao sto rade i Spanci, sve prisutne zainteresovane turiste.

                                                              Puno pozdrava iz Novog Sada, Ljubisa

  sinrs@blic.net
  Fri, Jan 24, 10:36 AM (1 day ago)

  to  me

  Дана 2020-01-23 19:50, Mitar Boroja написа:
  Господине секретару Пашићу било би лепо да будете присутни Редовној Скупштини Грмечке кориде и да будете председник Иницијативног одбора за Републику Србију. Ако не будете присутни, ја ћу Вас предложити. Поздрав Митар
  Brate Mitre,
  HVALA na ukazanoj časti i povjerenju, ali neću moći ispuniti Tvoja očekivanja – zbog obaveza a i krhkog zdravlja…Nadam se da ćeš se kao i uvjek snaći, te želim uspješan rad Skupštine a Tebi i tvojima dobro zdravlje i svako dobro.
  Srdačno,
  Sekretar
  Lj. P.

  Borisav Krajcinovic

  Wed, Jan 22, 10:35 PM (3 days ago)

  MITRE,
   
  PREDSEDNIČE, AKO   OČEKUJEŠ  RE  IZBOR  SPREMI  PIĆE  I   IĆE    /
   
  VOLA PEČENOG   NA  RAŽNJU /
   
  BORA

  недеља, 26. април 2020.
 • ПРАВИЛА ТАКМИЧЕЊА
  НА
  ОЛИМПИАТИ ГРМЕЧКЕ КОРИДЕ

  1. Олимпиада Грмечке кориде (у даљем тексту ОГК) одржава се сваке друге године на верски православни празник Преовражење – 19. августа текуће године-
  2. ОГК одржава се, искључиво, у Републици Србији.
  3. Број учесника се одабира по бројевима са базом 2. тј. 8, 16, 32, 64, 128….
  4. ОГК се може одржати ако има најмање осам (8) бикова бодача (које Комисија прими).
  5. Такничење се одржава, искључиво, по куп систему.
  6. Парови који учествују на такмичењу бирају се, искључиво, извлаћењем.
  7. Паровима бикова бодача одговарају парови бројева ( нпр. За осам бикова бодача у “шеширу” се налазе бројеви 1-1, 2-2, 3-3 и 4-4). Који власник извуче прву јединицу (1) он са својим грлом први улази у арену, а на њега иде друга јединица (1), у другој борби први власник бика бодача који је први извукао двојку (2) улази први у арену, а на њега иде друга двојка (2) итд.У другом кругу први у арену улази побједник од пара 1-1, а на њега иде побједник 2-2. итд.
  8. Све борбе бикова бодача не морају се одржати истог дана.
  9. Победник (шампион) ОГК добија пехар и диплому на којој ћирилицом пише: Победник : Олимпиаде Грмечке кориде 2020 (текућа годиа), Власник грла:, Време : Преображење 19. август 2020 (текућа година, Место : Београд (арена, хиподром или стадион ).
  10. Диплому потписују: Председник Удружења “Грмечка корида” и Организатор Олимпијаде.
  11. Диплому уручује председник Републике Србије.
  12. Такмичења се одвијају по Правилима такмичења Грмечке кориде!

  четвртак, 04. јун 2020.

Напишите коментар