Радановић: Федерална влада уништава све што води ка равноправности Срба

Влада Федерације БиХ, али и овај ентитет у цјелини, настављају активности да униште сваку појаву која би могла довести до равноправности српског народа у ФБиХ, изјавио је вечерас Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Коментаришући Приједлог закона о измјенама Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, који је данас утврдила Влада ФБиХ и упутила на усвајање Парламенту, Радовановић је рекао да је чињеница да су у 90 одсто случајева овим законским одредбама погођени припадници српског народа који су 1992. године били у служби тадашње ЈНА.

– Члан 39е Приједлога закона о измјенама Закона о продаји станова на којима постоји станарско право дефинитвно ставља тачку на стотине такозваних војних станова у ФБиХ и усвајањем тог предложеног законског рјешења жели се потпуно уконити свака могућност да носиоци станарског права на тим војним становима и њихови правни насљедници стекну право својине – рекао је Радановић.

Приједлогом измјена овог закона предвиђено да се носиоцу права, који је закључио правно обавезујући уговор, а напустио је стан у ФБиХ и након тога из истог стамбеног или новооснованих стамбених фондова оружаних снага држава насталих из бивше СФРЈ стекао ново станарско, раскида уговор о откупу стана у ФБиХ, те нема права на његов поврат нити на упис права власништва.

Носилац права који је закључио правно обавезујући купопродајни уговор из члана 39 став 1 Закона, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територија БиХ и није стекао ново станарско или томе одговарајуће, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар