Оснивање САО Романија веома битно за стварање Српске

Републику Српску смо бранили, одбранили и дочекали да је свијет призна – нагласио је Бјелица.

Дан оснивања Српске аутономне области Романија веома је битан у историји српског народа, а посебно стварања Републике Српске, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица поводом 30 година од овог догађаја, пише РТРС.

Ми смо у ово вријеме прије 30 година покушавали да убиједимо представнике муслиманског и хрватског народа да БиХ остане у саставу Југославије, али није било воље са њихове стране – рекао је вечерас Бјелица на свечаној академији „Док је Романије“.

Бјелица напомиње да су муслимани и Хрвати направили непринципијелну коалицију и почели прегласавати Србе, који нису имали другог рјешења него да се правним средствима изборе за свој статус на основу закона и Устава СФРЈ и БиХ.

Према његовим ријечима, први потез је био формирање заједница општина, а потом је проглашена САО Романија којој се прикључио велики број општина и мјесних заједница.

Бјелица је навео да је САО Романија обухватала 4.000 километара квадратних са 200.000 становника.

– Републику Српску смо бранили, одбранили и дочекали да је свијет призна – нагласио је Бјелица.

Он каже да је циљ оваквих скупова да се млађим генерацијама пренесе шта значи српско јединство, уз које је народ успио створити и одбранити Српску.

– И данас треба да се сви окупимо око Републике Српске, да је чувамо, да превазиђемо наше нетрпељивости о којима можемо дискутовати, али када су у питању Српска и њене ингеренције, то не смије доћи у питање. Чувајмо Републику Српску! Живјела Српска и српско јединство! – поручио је Бјелица.

Он је нагласио да је ова академија припрема за обиљежавање 30 година од стварања Републике Српке, која је планирана за 9. јануар.

Предсједник Скупштине САО Романије Радан Тошић изјавио је да је свечана академија прилика да се јавност подсјети на почетак деведесетих година прошлог вијека када се српски народ у тадашњој БиХ почео да организује у регионалне институције након што су мислимани и Хравти донијели декларацију о независности БиХ, чиме су права Срба била угрожена.

Он је истакао да је конституивна сједница Скупштине САО Романија одржана 17. септембра 1991. као одговор на пријетње из Сарајева и обесправљени српски народ.

– Права која смо тражили тада и за која смо се залагали нисмо могли остварити под притиском међународне заједнице и догађаја који су услиједили након тога – нагласио је Тошић.

Он је рекао да је Српска одбрањена захваљујући борцима Војске Републике Српске и онима који су за њњену слободу дали животе, те апеловао на власт да више пажње посвете борачкој популацији.

Мирко Боровчанин, Сокочанин по рођењу и члан Удружења Срба са Романије у Београду, рекао је новинарима да је као привредник учестовао у свим дешавањима везаним за оснивање САО Романије, те у организовању помоћи браћи са друге стране Дрине.

Он је изјавио да је пријератно Удружење Срба са Романије у Београду било врло активно, јер људи који су га тада чинили нису заборављали своју Романију у којој им је остајало и срце и душа.

– Много смо помогли и испунили смо задатак који смо имали. Било је то право задовољство, а сви само дали што смо могли – истакао је Боровчанин.

САО Романија убрзо након оснивања 1991. године ујединила са САО Бирач, па је дјеловала као САО Романија-Бирач. Ова САО је заједно са оним из Крајине, Посавине, Херцеговине, Мајевице и Семберије 1992. године ушла у састав Српске Републике БиХ.

Током свечане академије „Док је Романије“ изведен је богат културно-умјетнички програм у којем су учестовали пјесници из овог краја, културно-умјетничка друштва, гуслари, те „Камерни квартет и Јелена Аничић“ са Пала.

РТРС/ Ин4С

Нема коментара

Напишите коментар