Радановић: Идејно рјешење споменика на Казанима неће имати текст?!

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић истиче да је нови градоначелник Сарајева Бењамина Карић брзопотезно испунила обећање и да је Град Сарајево објавио јавни позив за пријаву идејних рјешења за споменик на Казанима, али и упозорио да идејно рјешење не предвиђа текст на том обиљежју, што вријеђа здрав разум.

-Оно што вријеђа здрав разум јесте чињеница да у том јавном позиву јасно пише да идејно рјешење за споменик не треба имати текст за то обиљежје. То значи да ће текст за споменик написати сарајевски властодршци, умивени и нашминкани кроз причу о мултиетничкој и мултиконфесионалној БиХ – рекао је данас Радановић Срни.

Он подсјећа да су се бошњачке политичке партије које воде Сарајево већ изјасниле да треба да остане плоча на Вијећници, која вријеђа српски народ.

Према његовим ријечима, то упућује да ће и будући текст за Казане написати бошњачки сарајевски политичари.

– Сигуран сам да ће на Казане ставити плочу са текстом да су невини грађани Сарајева страдали од непознатих починилаца, да их је у Казанима пронађено само 30. Сигурно на Казанима неће написати да су ту убијани Срби, неће писати да је злочине вршила званична формација бошњачке Армије БиХ – наглашава Радановић.

Он истиче да је у Казанима пронађено само 30 лешева, јер је злогласна бошњачка тајна служба АИД прије уласка у јаму повадила све лешеве које су могли повадити, и измјестила их у секундарне масовне гробнице.

– Требевић је пун масовних гробница, Казани су само једна од њих. Они који су убијали, били су команданти бригада у саставу бошњачке Армије БиХ. Једног од њих су ухапсили и убили. Мушан Топаловић Цацо убијен је не зато што је убијао Србе, него зато што је пријетио да ће ликвидирати бошњачко руководство у Сарајеву 1993. године – наводи Радановић.

Радановић подсјећа да је Цацо као комадант 10. брдске бригаде 2. на 3. јуна 1993. године блокирао Сарајево и фактички успоставио своју власт у том граду.

Према Радановићевим ријечима, муслимански лидер Алија Изетбеговић и његова екипа су се уплашили да ће и они бити ликвидирани и да ће Цацо преузети управљање Сарајевом, те су зато кренули у обрачун са Цацом, а то су међународној заједници представили као обрачун са одметнутим комадантима да би заштитили Србе.

– Однос Сарајева према Цаци и сличнима најбоље се види кроз чињеницу да је на његову сахрану изашло педесет хиљада људи, тако да је ратни злочинац сахрањен као бошњачки херој. Зато, Србима остаје само једна опција – изградити споменик сарајевским Србима на Врацама, у дијелу који је у Републици Српској поред пута Сарајево-Требевић – закључује Радановић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар