АКТУЕЛНО:

Радановић: Срби повратници у ФБиХ и даље без права

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да се права загарантована Дејтонским мировним споразумом за БиХ примјењују само на територији Републике Српске, те да Срби повратници у Федерацију БиХ и 27 година након завршетка рата тешко остварују своја права у том ентитету.

Радановић је рекао да се само у Српској примјењује могућност да људи врате своје имање и да обнове куће.

– Увијек када имам прилику позовем власти из ФБиХ да изаберу бошњачко село на територији Републике Српске да одемо да видимо у каквом је стању село. Истовремено, позовем да одемо у српско село у ФБиХ, па да и ту видимо каква је ситуација и ко живи у том селу – рекао је Радановић.

Радановић је у изјави Срни поводом 27 година од парафирања Дејтонског мировног споразума рекао да се у ФБиХ крше права Срба и када је ријеч о надоканди штете за имовину.

– Сва права загарантована Дејтонским мировним споразумом у БиХ поштују се само на територији Републике Српске и има неких кантона гдје се Срби могу похвалити да имају одређена права, али већина су кантони гдје су Срби апсолутно мајоризовани – рекао је Радановић.

Дискриминација Срба на територији ФБиХ, тврди Радановић, видљива је у сваком сегменту друштва.

– Дискриминација се врши и у школама, још од првог разреда, када дјеца у ФБиХ морају да уче да мрзе свој, српски народ. Такви су уџбеници у ФБиХ – појаснио је Радановић и додао да су Србима у ФБиХ ускраћена и права на живот, наводећи и примјере физичких напада и убистава Срба повратника.

Радановић је истакао да је Дејтонски мировни споразум успоставио мир у БиХ, која је „унија која унутар себе има и федерацију и републику“.

– Срби у ФБиХ не траже ништа, осим онога што је написано у каталогу права из Устава БиХ, који је Анекс седам Дејтонског мировног споразума – рекао је Радановић.

У понедјељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар