АКТУЕЛНО:

У Kућанцима служена литургија поводом 13 година од упокојења патријарха Павла

Његово преосвештенство епископ тимочки Иларион служио је данас заупокојену литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, родном мјесту патријарха српског Павла, поводом 13 година од његовог упокојења.

Литургији су присуствовали и епископи покрачко-славонски Јован и новобрдски Иларион, те замјеник жупана пожешко-славонског из реда српског народа Никола Ивановић.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је присуствовао литургији на позив епископа Јована, рекао је Срни да су након литургије посјетили родну кућу патријарха Павла која ће бити музеј.

– Част ми је што ме епископ Јован позвао у Кућанце на овако значајан догађај – рекао је Арлов.

Он је истакао да је патријарх српски Павле оставио дубок траг у Српској православној цркви, а посебно у српском народу који га доживљава као свеца, што он и јесте био својим ликом и дјелом.

Данас се навршило 13 година од упокојења патријарха Павла, чија се кратка порука „Будимо људи“ и данас помиње.

Патријарх српски Павле је, према сопственој жељи, сахрањен у манастиру Раковица, гдје га је на посљедњи починак испратило више од пола милиона људи. Гроб патријарха Павла у манастиру Раковица походе многи вјерници, не само православни, а међу њима су и они који свједоче о чудотворним исцјељењима.

Од 1990. до 2009. године патријарх Павле био је врховни поглавар Српске православне цркве, 44. по реду.

На трону Светог Саве као патријарх српски био је 19 година, а у његово вријеме основана је Академија Српске православне цркве за умјетност и конзервацију, у школе је враћена вјеронаука, а Богословски факултет поново је постао саставни дио Универзитета.

Патријарх Павле, чије је свјетовно име било Гојко Стојчевић, рођен је на велики православни празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља – 11. септембра 1914. године у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар