Рујевић: Измјене закона о становима – срамотан чин усмјерен против Срба

Предсједник Удружења „Српски крајеви“ из Новог Сада Славиша Рујевић оцијенио је да је усвајање измјена два закона о становима још један срамотан чин Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ усмјеран, углавном, против српског народа који тамо живи или полаже право на имовину.

– Али не само то, ово је чин и против здравог разума – рекао је Рујевић Срни и упитао како се, на примјер, знају каталошке вриједности аутомобила приликом одређивања пореза и царина, али не и вриједност некретнина.

Рујевић је упитао зашто се у овом случају не би пошло од тржишне вриједности некретнина?

– Ово је очигледно лоша намјера, а не плод стручности – нагласио је Рујевић.

Он каже да се, након што је Влада ФБиХ донијела оваква два акта, намеће питање гдје је сада међународна заједница да заштити људска права, али и здраву логику и разум?.

Влада ФБиХ је у уторак, 9. јануара, утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Сличан приједлог закона био је актуелан 2022. године, али није прошао у Парламенту ФБиХ, те је сада ревитализован и поново иде у парламентарну процедуру.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар