РУСКИ ДОМ У БЕОГРАДУ: Промовисан књига „Геополитика и Срби“

У Руском дому у Београду промовисана је књига „Геополитика и Срби“ професора Срђана Перишића који у oвом научном дјелу разоткрива однос Срба и геополитике и анализира стварање, успон и пад српске геополитичке идеје у 19. и 20. вијеку, као и дјеловања великих сила.

Срби морају да се окупљају око своје геополитичке идеје обједињавања свих српских земаља, те да буду у најчвршћим односима са Русијом, која је себе уградила у темеље српске државности истакнуто је на промоцији.

– Срби, Србија, Република Српска, Црна Гора, припадају том кругу који данас носи Русија и свако одустајање од тога било би почетак неког новог страдања. У 20. вијеку смо одустали од наше геополитичке идеје, па тиме и од Русије – рекао је аутор књиге Срђан Перишић.

Перишић је истакао да је српска елита западно од Дрине створила Републику Српску, што улива наду да Срби могу данас да размишљају геополитички.

– То нам је наук за данашње дјеловање. Србе су данас распарчани у више држава, али на сву срећу Срби западно од Дрине, у Републици Српској, а једно вријеме док је била и Српска Крајина, успјели су да створе државу потпуно на геополитичким основама – додао је Перишић.

Историчар Милош Ковић истакао је да ова књига на егзактан начин утврђује шта је геополитички идентитет Срба.

– Суштина српске идеје је да је светосавски и косовски завјет укоријењен, утемељен и заштићен великом источном православном цивилизацијом. Наравно, када Перишић пише о српском народу, он мисли на интегрално схватање српског народа, не само у Србији, него и у Републици Српској и Црној Гори и свуда гдје се налази – истиче Ковић.

Са скупа је поручено да је идеја обједињавања српских земаља срушена у 20. вијеку дјеловањем не само спољног западног фактора, него и због грешака српске политичке елите тог времена.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар