САБОР НА БАНСТОЛУ: Владика Василије освештао споменик „Крајишка суза“

Вођена племенитом идејом да све крајишке жртве добију јединствен споменик

Личанка која живи у Швајцарској Милена Чанковић је претворила свој сан у реалност. Њена књига „Дивани личких споменика“ постала је најтраженије штиво међу Крајишницима, а сав приход од продаје Милена даровала је за градњу споменика “Крајишка суза”.

Споменик, заправо само један његов дио, откриo је 3. јуна на Банстолу осмогодишњи дјечак Милош Богдановић, који је за ову прилику допутовао са родитељима и братом из Херцег Новог.

Како је објаснила Милена Чанковић ријеч је о најмлађем дародавцу за градњу споменика који је на тај начин хтио да се одужи свом дједу чије име са поносом носи, а који је доживио судбину сличну многим крајишким жртвама. Током богатог програма Милош је са много емоција казивао стихове пјесме “Личке јаме” и натјерао бројне присутне Крајишнике да бришу сузе са лица.

По ријечима Милене Чанковић , споменик “Крајишка суза” подигнут је на Банстолу, фрушкогороском насељу, на размеђи три општина – Сремских Карловаца, Инђије и Ирига – зато што већину житеља овог новонасталог насеља чине прогнаници из Лике, Крајине, Барање, са Кордуна, Славоније, делова Босне, и што се у овом насељу подиже црква “Благе Марије”, прва црква посвећена жртвама злочиначких акција хрватске војске “Бљесак” и “Олуја”.

– Преговарамо о куповини још једног земљишта у непосредној близини који би послужио за градњу Свјетског крајишког центра. У њему би био отворен музеј Крајине и ту би доводили нашу дјецу из дијаспоре да уче ћирилицу и кроз фолклор и разне културне манифестације сачувају наше изворне крајишке обичаје – рекла је Милена Чанковић.

Аутор споменика је Димитрије Мирко Ћелић, вајар и фрескописац из Пригревице, а поријеклом из личког Радуча. Овај талентовани Пригревчанин је аутор споменика и палим борцима у Апатину, који се налази испред Храма Сабора Светих Апостола.

– Пратећи Миленину идеју о крајишкој сузи направљен је крст са орнаментиком цвијетних мотива који су карактеристични за Крајину. Направљен је од прилепског бијелог мермера, висок је 4,7 метара, а тежак 7,7 тона. – рекао је Ћелић.

Он нам је открио да је постамент са стубовима завршен и да се тренутно налази у манастиру Велика Ремета код игумана Стефана. По његовим ријечима, споменик ће бити у завршној фази постављен на пространије мјесто и потребно је само да се уклеше текст који још није сасвим прецизиран.

Споменик уз присуство многобројног свештенства и неколико стотина Крајишника освештао владика сремски Василије. Међу гостима је био и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Споменик “Крајишка суза” налази се поред темеља будуће цркве Благе Марије посвећене жртвама “Олује”. Ријеч је о јединственој цркви коју Срби граде у руском стилу.

У богатом културном умјетничком програму наступили су: група Тромеђа, КУД Петрова Гора, КУД Челинац, женска пјевачка група Банија, КУД Крајина, Огњиште Пригревица, КУД Марко Орешковић Бачки Грачац, као и пјесници Влада Ђурковић, Дуја Ђаковић, Никола Корица, Ранка Срдић, Гордана Декић и многи други….

Трифко Ћоровић / Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7870″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1496673511479″]
Нема коментара

Напишите коментар