АКТУЕЛНО:

Састали се Дурмиторци, Пљевљаци и Мојковчани

Три удружења – Дурмиторци, Пљевљаци и Мојковчани чији чланови носе поријекло из општина Мојковац, Пљевља и три дурмиторске општине Жабљак, Шавник и Плужине окупили су се 7. фебруара у ресторану Сињајевина како би се договорили да у предстојећем периоду интензивније организују заједничка дружења.

Како је рекао предсједник Удружења Дурмитораца у Београду Мирчета Јокановић у питању су  три братска удружења, те имају жељу да организују заједничке веселе игранке.

– Ми смо као Дурмиторци већ испробали такав вид дружења, али смо жељели да се веселимо заједно са Пљевљацима и Мојковчанима. Нека ово буде први пут који ће да прерасте у традицију. Одредићемо датум, сваки мјесец да се окупимо, па ко може добродошао, а ко није иде на његову штету – рекао је Јокановић.

Гост овог дружења је био и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта који је исказао задовољство што присуствује оваквом скупу.

–  Драго ми је што сам на овом дружењу. Мислим да је ово хвале вриједна иницијатива да се окупљате редовно и дружите. Увијек ћу вам стајати на располагању, шта год могу да помогнем. Биће нам драго да у наредном периоду имамо што више текстова ваших активности у листу који издаје наша организација Савез Срба из региона, Српско коло. До сада смо највећи искорак направили са Удружењем Дурмитораца. Оваква дружења су јако добра да међу собом ширимо уважавање и када говоримо о јединству, без разумијевања, уважавања, поштовања све пада у воду – рекао је Линта.

Рајка Поповић секретар Удружења Дурмитораца је напоменула, да је овај скуп организован да би се договорили о наредним терминима дружења, па је мањи број присутних чланова. На неким наредним дружењима очекују много већи број.

Као мјесто окупљања одабрали су ресторан, симболичног назива Сињајевина власника Недјељка Марковића који је и члан Удружења Мојковчана у Београду.

Пљевља је град и општина у Црној Гори. Налази се на сјеверу земље у центру простране Пљеваљcке котлине у подножју брда Голубиња. Лежи на три ријеке: Брезници, Ћехотини и Везишници. Град је центар енергетског потенцијала Црне Горе, важан индустријски, културни и образовни центар.

Сада већ давне, 1980. године, у Центру Сава је први пут организовано Вече Пљевљака у Београду, када је договорено да ти сусрети постану традиционални, тако да се одржавају сваке године, сваке посљедње суботе у марту. У међувремену, ти сусрети су обогаћени и другим садржајима, сусретима привредника, програмима културно-забавног карактера итд.

На иницијативу неколико активиста-ентузијаста, та дружења су резултирала оснивањем Удружења Пљевљака, па је, уз већ традиционални скуп, 15.4.1995. године, одржана Оснивачка скупштина Удружења Пљевљака у Београду.

Удружење Мојковчана

Удружење Мојковчана је добровољно, ванстраначко, непрофитно и хуманитарно са жељом да остваре циљеве у области историјских, културних и свих других вриједности и традиције људи из Мојковца који живе ван родног краја. На овај начин желе да окупе и зближе и своје потомке.

Мојковац је град и сједиште истоимене општине у Црној Гори који се налази у долини ријеке Таре, у подножју планина Бјеласице и Сињајевине, а припада Брдима сјевероисточног дијела Црне Горе између националних паркова Биоградска гора и Дурмитор.

Удружење Дурмитораца

Удружење Дурмитораца у Београду постоји од 16.04.1993.године окупљајући Београђане поријеклом из дурмиторских општина; Жабљака, Шавника и Плужина, ради дружења, узајамног помагања и чувања сјећања Дурмитораца на историју и традицију дурмиторског краја.

Ресторан Сињајевина је добио име по пространој црногорској планини која лежи између кањона Таре, Језера дробњачких, ријеке Тушине и страна Гирње Мораче и Пчиње.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар