Савез крајишких удружења одржао Изборну скупштину

Савез крајишких удружења одржао је Изборну скупштину 24.11.2022. године у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма уз присуство високих званица. Скупштини су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, саветница Градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић, начелница Општине Дрвар Душица Рунић и начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да ће Покрајинска влада наставити са подршком крајишким удружењима и да је њихова улога на пољу очувања и неговања српске традиције и културе веома значајна, као и да је за Србе најважније да се повезују и да дух заједништва увек живи међу њима:

  • Крајишка удружења у Војводини представљају једну врсту моста са оним крајевима, посебно у Републици Српској и Босни и Херцеговини, где Покрајинска влада има веома активно учешће преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону. Велики број Крајишника се интегрисао у друштво, али су емоцијама и успоменама остали су везани за свој крај, а тамо поседују и имовину. Зато је дужност Покрајинске владе да их подржава, да им помаже у остваривању свих права која им припадају, изјавио је председник Мировић.

Такође, Мировић је изјавио да је од проширивања делатности Фонда за избегла и расељена лица на делокруг сарадње са Србима у региону, Покрајинска влада постала још активнија у подршци нашим сународницима који живе у околним земљама.

Упутивши захвалност председнику Мировићу на безрезервној подршци раду и активностима Савеза крајишких удружења, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да ова организација на најбољи начин представља завичај из ког Крајишници долазе и да је активно укључена у развој заједнице у којој живе, доприносећи на тај начин подстицању сарадње Републике Српске и Републике Србије.

Изборна скупштина одржана је са дневним редом који је обухватио избор председника Скупшине и заменика председника Скупштине, примање нових чланица Савеза, измене и допуне Статута, избор Управног одбора и избор Надзорног одбора. За председника Скупштине изабран је Лука Божић, а за заменика председника Скупштине изабран је Перо Матић. Такође, са већином гласова усвојена је измена Статута Савеза крајишких удружења према којој се број чланова повећа на 22 члана, а повећан је и број потпредседника са три на шест и одређено је да секретар не буде члан Управног одбора. Измењен састав сада гласи да Управни одбор има 22 члана, који се бирају на период од две године. Управни одбор из реда својих чланова бира председника, заменика председника и шест потпредседника. За председника Савеза крајишких удружења изабрана је Ранка Срдић Милић.

Председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић истакла је да је та организација основана с циљем очувања обичаја, културе, традиције, наслеђа и идентитета српског народа, додајући да је данас чине укупно 22 удружења чланица:

  • Драго ми је да међу вама препознајем младе људе, образоване и амбициозне који остављају иза себе дела. Ми као Савез ћемо увек сарађивати са свима који имају слуха за наше активности. Уважаваћемо једни друге и узајамно се помагати, истакла је Ранка Срдић Милић.

Такође, Ранка Срдић Милић је изјавила да је од наредне године, поред устаљених активности Савеза, у плану да се уведе још једна активност, која би представљала сећање на преминулог земљака песника Милана Миладића и да ће радити на томе да се уведе симболична награда за ствараоце Милан Миладић.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић честитала је новоизрабраном руководству Савеза крајишких удружења и пожелела много успеха у даљем раду.

Након изборне Скупштине програм је настављен у ресторану “Златна дворана“ на Новосадском сајму. Здравицу је одржао Гојко Нинковић, а у наставку вечери гости су могли да уживају у културно-уметничком програму у којем су учествовали мушка певачка група КУД Др Младен Стојановић из Бачког Јарка, гуслар Витомир Вулин и уметница Сара Камовић.

Након званичног дела програма госте је забављала група “Синови Мањаче“.

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар