Одржано традиционално сијело Билећана

  • Традиционално сијело Билећана одржано је у Дому војске Србије новембра у организацији Завичајног клуба Билећана у Србији.

Након двије године паузе због епидемије Херцеговци су се опет  окупили, а пјесме и приче о завичају није мањкало.

Скуп је започео благословом оца Бранка, затим се окупљенима обратио председник клуба Миодраг Дунђеровић  истичући задовољство због  поновног окупљања.

Клуб није правио паузу са радом, а посебно су поносни што је након вишегодишњег рада прикупљена заоставштина  Рајке Мерћеп, једне од најзначајнијих умјетница двадесетог вијека поријеклом из Билеће.

Вриједна збирка њених дјела прикупљена је, урађен је и каталог са радовима, а председник се захвалио посебно академском сликару Жељку Милинићу који је дуги низ година радио на томе, као и донаторима који су омогућили откуп.

Клуб је добитник и плакете за Владе Републике Српске за хуманитарну активност.

Присутне је поздравио и начелник општине Билећа Веселин Весо Вујовић, захваливши се клубу на бројним акцијама усмјерним ка Билећи, у нади да ће сарадња још више се продубљивати.

На Сијелу су уручене захвалнице добротворима клуба без којих бројне идеје не би биле спроведене.

Захвалнице су добили Здравко, Слободан, Гордан Давор и Митар Мишељић, који су омогућили откуп вриједних дјела Рајке Мерћеп, затим Раде Вујовић, Милош Дангубић, Дарија Кисић, Саша Бајчетић, Ненад Вукоје и његова „Мљекара Пађени“.

Раде Вујовић сваке године помаже вриједне ученике и студенте из Билеће, а ове године наградио  је три бруцоша из Билеће и пожелио им срећу током школовања. Награде су добили: Ивона Шакотић, Адриана Столица и Андреј Парежанин.

Вече Херцеговаца незамисливо је без пјесме и  игре, а звуке родног краја донијела су пјевачка група „Ерцеговина“ из Сечња, и КУД „ Батајница“.

Оно што је посебно обрадовало окупљене је томбола, организатори су се потрудили да обезбједе вриједне награде.

Неке од њих су ваучер за двије особе у хотелу „Москва“, Будва, ваучери за третмане и масаже, домаћа пршута, слика „ Нар“ Пера Миленића, а највриједнија награда на овом сијелу биле су гусле које је израдио Драгић Бугарин.

Програм су водили Никола Тркља, Сања Вуковић и Дајана Алексић, а за добру атмосферу био је задужен Боле Бенд.

 

Текст: Дајана Алексић
Фотографије: Милан Кисић

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар