Србија, БиХ и Црна Гора договориле заједничка извиђања мјеста могућих гробница

Састанку су присуствовали и представници међународних организација које се баве питањем несталих особа Међународног комитета Црвеног крста и Међународне комисије за нестале особе.
Трилатерални састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, предвођене предсједником Комисије Вељком Одаловићем, Института за нестале особе Босне и Херцеговине, предвођеног предсједавајућим Колегија директора Мујом Хаџиомеровићем и Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, предвођене предсједником Драганом Ђукановићем, одржан је данас у Београду.

Теме састанка су биле унапређење правног оквира сарадње, стање у проблематици несталих особа и разматрање осталих питања која су од значаја за међудржавну сарадњу ради рјешавања питања особа које се воде као нестале у оружаним сукобима 1990-тих година на простору бивше Југославије.

Представници надлежних владиних тијела за тражење несталих особа све три земље, истакли су своју опредјељеност рјешавању питања несталих особа као приоритетном хуманитарном питању од непроцјењивог значаја за породице несталих особа и од великог значаја за даље јачање добросусједских односа, обнову повјерења и поштовање људских права у региону.

На састанку представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Института за нестале особе БиХ и Комисије за нестала лица Владе Црне Горе изнијели су тренутно стање у проблематици несталих особа и истакли значај јавног објављивања „Базе података активних случајева особа несталих у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије“.

Извјестили су о предузетим активностима у односу на раније преузете обавезе, док је посебна пажња посвећена отвореним питањима. Оцијењено је како је постигнут напредак у рјешавању отворених питања и да је неопходно да се учине додатни напори кроз конкретне механизме будуће сарадње са циљем њиховог рјешавања и том приликом позвали и друге учеснике у процесу да дају свој допринос.

Договорене су и предстојеће активности, заједничка извиђања мјеста могућих гробница и примопредаја идентификованих посмртних остатака жртава.

Ради унапређења правног оквира сарадње, између Републике Србије и Црне Горе, договорено је да се изради нацрт Радних правила и процедура за провођење Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица као што је то урађено са Босном и Херцеговином. Сљедећи радни састанак на ту тему ће се одржати за мјесец дана.

Покренуто је и неколико различитих иницијатива за унапријеђење заједничког рада надлежних тијела за тражење несталих особа на оперативном нивоу које би допринијеле да се аналитичким радом на конкретним локацијама и случајевима несталих особа смањи број неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама широм региона.

На крају, стране су истакле како су добродошли сви механизми и да се не доводи у питање њихова спремност у рјешавању питања несталих лица, те су се сагласиле како ће наставити да предузимају све напоре како би се расвијетлила судбина преосталог броја неријешених случајева несталих особа, што је од посебног значаја за породице несталих особа, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најмилијих, саопћено је из Института за нестале особе БиХ.

(Vijesti.ba / ФЕНА)

Нема коментара

Напишите коментар