Савез крајишких удружења одржао редовну годишњу скупштину

Савез крајишких удружења је 05.02.2024. године одржао 4. редовну изборну скупштину у Мастер центру Новосадског сајма. Скупштина је одржана уз поштовање протокола и тачака дневног реда. Једногласно је усвојен план рада и финансијски извештај за 2023. годину. Управни одбор је проширен за три члана, а број потпредседника је повећан на седам. Усвојен је план рада и активности за 2024. годину. Председница Савеза крајишких удружења је Ранка Срдић Милић.

 

 

Савез крајишких удружења богатији је за још три члана тако да сада окупља 26 чланова. У Савез су примљени нови чланови, који су претходно поднели захтев за пријем у удружење: Фондација Завичајност из Новог Сада, ЗУ “Пријани“ из Новог Сада и ЗУ “Крушебрчко коло“ из Ђурђева. Изабрани су почасни чланови Савеза крајишких удружења Здравко Ињац и Мирко Латиновић, који су својим радом и ангажовањем то заслужили.

 

 

Предлоге именовања почасних чланова објаснио је Душко Ћутило и честитао почасним члановима:

  • Знамо да ценимо нечије заслуге, за наш развој, давање почетне енергије и искуствених смерница. Самим увођењем звања почасни члан, желимо да истакнемо захвалност за поменуто, не мислећи да се тиме лишавамо њихових услуга у будућности, напротив. Желимо да им се захвалимо јавно и статусно за учињено стављајући само зарез у нашој сарадњи, настављајући да слушамо искусније и мудрије, који ће нам својим знањем и верним служењем систему итекако бити од користи. Двојица предложених су са нама од самог почетка, њихов рукопис се препознаје у нашим потезима и зато им се јавно захваљујемо. Први је Здравко Ињац из ЗУ Граховљана и Ливњана из Бачког Јарка, који је био први председник наше скупштине приликом оснивања 2016. године, научио нас је озбиљности, прецизности, професионалности, професионалном вођењу и постављању високих захтева у раду. Другоименовани Мирко Латиновић из Удружења Петровчани, пренео је на нас дисциплину и одговорност. Хвала вам обојици и срећно вам звање почасни чланови Савеза крајишких удружења.

 

 

Председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић се осврнула на активности удружења у претходном периоду и исказала своје задовољство због успешног деловања удружења:

  • Издваја се пар већих манифестација које су нас обележиле у времену и простору. Већ у 2024. години смо обележили Дан и славу Републике Српске, за пар дана следи нам Сајам завичаја где ћемо представити себе и своје потенцијале. Такође, позивам вас да се припремите за уручивање књижевне награде то је наше ватрено крштење, тиме хоћемо да скренемо пажњу на наше даровите појединце. Ми смо покретачи те активности и део протокола и желимо да наш Ненадић не буде заборављен, већ да се због своје аутентичности, речи и јачине израза, снаге и моћи које је оставио, апострофира и цитира и да кажемо сутра да је то од нас, да је то крајишки ум и једно бриљантно име.

Ранка Срдић Милић је, као један од важнијих планова, споменула одлазак на Косово и Метохију за Свете Духове. Затим долази на ред Збор у Буковцу, обележевање страдања Западнокрајишких Срба и вече удружења. Искористила је прилику да се захвали свим установама и институцијама које су пружале и даље пружају подршку Савезу крајишких удружења.

  • Ми се базирамо на томе да ћемо ширити хоризонте, имамо нашу канцеларију на СПЕНС-у, коју смо скоро евидентирали као знак распознавања. Што се тиче самог Савеза, пратићемо сва дешавања. Желим да се сви укључите и да се више посветимо једни другима. Видим да показујете добре релације, што ме радује и да за своја матична удружења обезбеђујете средства и људе и добре догађаје. Оно што је важно истаћи је да Савез нема политички уплив и желим да остане тако док сам ја у тој причи, а и ономе који ме наследи сугерисаћу да увек останемо политички неутрални. Наша основна мисија, наш завет и наш правац је завичај и давање себе овде и тамо, истакла је Ранка Срдић Милић.

 

 

Директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац честитао је Савезу крајишких удружења на скупштини и истакао да ће Фонд увек бити подршка удружењима:

  • Драго ми је што имате у свој програм и план и Фонд ће увек као институција пратити ваше активности и подржати их. Фонд је ту и врата су отворена. Важно је добро се испланирати и организовати.

 

 

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

 

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар