festival folklora srba 2

Савез Срба из региона организовао Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ у Новом Саду

Савез Срба из региона организовао је Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ који је одржан 24. јануара 2016. године у великој дворани Српског народног позоришта у Новoм Саду. Велика дворана СНП је била пуна а преко 900 посјетилаца је, због приказаног програма са преко 250 учесника, отишло задовољно својим кућама. Публика је посебно изразила своје задовољство када су учесници програма изашли на бину и запјевали пјесму “Нема раја без родног краја”.

Фестивалу фолклора присуствовали су, између осталих, Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима, савјетник Предсједника Републике Српске Милорада Додика Стефан Митровић и изасланик Владике бачког Иринеја протојереј-ставрофор Миливој Мијатов. Водитељ програма је био Миливоје Бештић који је свој посао урадио на највишем нивоу.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта у свом обраћању присутнима, између осталог, истакао је да су Крајишници, Херцеговци и сви други Срби који су родом и поријеклом са простора бивше Југославије дали велики допринос развоју Новог Сада и Србије али се нису одрекли свог поријекла, традиције и обичаја. Сви заједно имамо обавезу да чувамо нашу Републику Српску, да одлазимо у своја села и мјеста с циљем да сачувамо своју земљу, да обнављамо своје цркве и сеоске домове и да помогнемо опстанак преосталог нашег народа који живи у Федерацији БиХ и Хрватској.

Градоначелник Милош Вучевић је истакао да је Нови Сад као српска атина, имао срце да прими све наше сународнике вијековима, ма одакле да су долазили и доприносили његовој љепоти и развоју. Као кандидат за Европску престоницу културе Нови Сад је природно место да се подсјетимо вриједности културе и то у предвечерје великог црквеног, али и школског, празника посвећеног првом српском архиепископу Светом Сави. Као народ имамо обавезу да сачувамо наше духовно и културно благо. Вечерас ћемо уживати у разноврсном фолклору, играма, пјесмама, ношњама и та шароликост показује наше богатство које треба да нас уједињује.

На великој сцени СНП наступили су слиједећа културно-умјетничка друштва: КУД „Жељезничар“ – ансамбл „Вила“из Новог Сада, КУД „Велико коло“ из Ветерника, АКУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре, КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, КУД „Крајина“ из Београда и КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија (Београд).

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2176″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1453733197536″]
Нема коментара

Напишите коментар