Савез Срба из региона организовао трибину у Мјесној заједници Сајлово у Новом Саду 22. јануара 2016. године

Савез Срба из региона организовао је у петак 22. јануара 2016. године трибину у мјесној заједници Сајлово на којој је било присутно око 50-так наших земљака. На трибини је представљен јавни позив који је расписан 11. јануара 2016. за додјелу 276 станова који ће бити изграђени у насељу Ветерник. Окупила су се избјегла и прогнана лица са подручја Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) и Републике Хрватске, а који сада живе на подручју Мјесне заједнице Футог да би сазнали које све услове треба да испуне и на који начин да комплетирају документацију да би могли конкурисати за додјелу 276 станова који ће се градити у насељу Ветерник.

На трибини су, од гостију, били присутни народни посланик и предсједник Комисије за додјелу станова Жарко Мићин, директор ЈП „Урбанизам“ и службено лице за контролу квалиета Душан Миладиновић и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта. Домаћини трибинe били су предсједник Мјесне заједнице Сајлово Лазар Вулић и његов сарадник Дејан Латиновић.

Предсједник Савеза Срба у региону Миодраг Линта је подсјетио је на историјат борбе да избјегла и прогнана лица на подручју Новог Сада коначно дочекају расписивање овог јавног позива чији је циљ рјешавање стамбених проблема 276 породица. Поред станова који ће се градити у насељу Ветерник Линта је упутио Градоначелнику Вучевићу молбу за градњу још 152 стана у насељу Футог што је и прихваћено. Тај пројекат је пред скупштином донатора код Банке за развој Савјета Европе. Одлука би требала да буде саопштена почетком марта. Ако пројекат буде одобрен у Новом Саду, са ових 276 станова у Ветернику, укупно 428 породица бити стамбено збринуто.

Предсједник Комисије за додјелу станова Жарко Мићин је ставку по ставку објашњавао шта је све од документације потребно. Рок за предају документације за јавни позив за додјелу станова и грађевинског материјала je 10. фебруар. Такође, присутнима се обратио и директор ЈП „Урбанизам“ и службено лице за контролу квалиета Душан Миладиновић који је говорио о опструкцији у вези обезбеђивања земљишта за градњу станова.

Миодраг Линта је упознао присутне и са акцијом пописивања отете, уништене и оштећене имовинe, као и свих осталих погажених права Срба у Хрватској, БиХ и Словенији. Грађани су постављали питања најчешће предочавајући породичну ситуацију са питањем која би евентуално права у овом јавном позиву могли да остваре. Линта је рекао да ће након завршетка акције пописивања наше имовине бити урађен извјештај који ће бити послан свим међународним организацијама с апелом да изврше притисак на Хрватску и Федерацију БиХ о рјешавању наших бројних имовинских проблема.

Посебну пажњу учесници трибине су показали за проблеме инфраструктуре у насељу Сајлово које има око 5000 становника, од којих највећи дио чине протјерани Срби са подручја Хрватске и Федерације БиХ. Присутни су били једногласни да је потребно ријешити питање Главне улице у Сајлову (имовинско-правни односи, водовод, асфалтирање улице и уређивање тротоара), изградити школу и вртић. Линта је предложио да са организује састанак представника насеља Сајлово са директором Завода за изградњу града Новог Сада с циљем да се крене са рјешавањем наведених проблема, прије свега Главне улице.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“2142″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1453575082497″]

Нема коментара

Напишите коментар