logo_SSR

Савез Срба из региона организовао трибину у Мјесној заједници Футог у Новом Саду 19. јануара 2016. године

Савез Срба из региона организовао је у уторак 19. јануара 2016. године трибину у мјесној заједници Футог на којој је било присутно око 70-так наших земљака. На трибини је представљен јавни позив који је расписан 11. јануара 2016. за додјелу 276 станова који ће бити изграђени у насељу Ветерник. Окупила су се избјегла и прогнана лица са подручја Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) и Републике Хрватске, а који сада живе на подручју Мјесне заједнице Футог да би сазнали које све услове треба да испуне и на који начин да комплетирају документацију да би могли конкурисати за додјелу 276 станова који ће се градити у насељу Ветерник.

На трибини су, од гостију, били присутни народни посланик и предсједник Комисије за додјелу станова Жарко Мићин, директор ЈП „Урбанизам“ и службено лице за контролу квалиета Душан Миладиновић и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта. Трибину је водио предсједник Удружења избјеглих и прогнаних лица – Футог Илија Ковачевић.

Предсједник Савеза Срба у региону Миодраг Линта је подсјетио на тешку и дугу борбу да избјегла и прогнана лица на подручју Новог Сада коначно дочекају расписивање овог јавног позива чији је циљ рјешавање стамбених проблема 276 породица. Поред станова који ће се градити у насељу Ветерник Линта је упутио Градоначелнику Вучевићу молбу за градњу још 152 стана у насељу Футог што је и прихваћено. Тај пројекат је пред скупштином донатора код Банке за развој Савјета Европе. Одлука би требала да буде саопштена почетком марта. Ако пројекат буде одобрен у Новом Саду, са ових 276 станова у Ветернику, укупно 428 породица бити стамбено збринуто.

Предсједник Комисије за додјелу станова Жарко Мићин је ставку по ставку објашњавао шта је све од документације потребно. Рок за предају документације за јавни позив за додјелу станова и грађевинског материјала je 10. фебруар. Такође, присутнима се обратио и директор ЈП „Урбанизам“ и службено лице за контролу квалиета Душан Миладиновић који је говорио о опструкцији у вези обезбеђивања земљишта за градњу станова. Након уводних ријечи присутни учесници трибине су постави велики број питања с циљем да се разјасне нејасноће везано за јавни позив, цијену закупа и откупа станова и слично а присутни уводничари су стрпљиво на њих одговарали.

Миодраг Линта је упознао присутне и са акцијом пописивања отете, уништене и оштећене имовинe, као и свих осталих погажених права Срба у Хрватској, БиХ и Словенији. Грађани су постављали питања најчешће предочавајући породичну ситуацију са питањем која би евентуално права у овом јавном позиву могли да остваре. Линта је рекао да ће након завршетка акције пописивања наше имовине бити урађен извјештај који ће бити послан свим међународним организацијама с апелом да изврше притисак на Хрватску и Федерацију БиХ о рјешавању наших бројних имовинских проблема.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“2074″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1453402588530″]

Нема коментара

Напишите коментар