Савез српских удружења Сјевернобачког округа из Суботице организовао пут у Јасеновац

Суботичани у Јасеновцу


На највећем стратишту Срба, Јевреја и Рома у Доњој Градини 5.5.2019. одржана је Комеморација жртвама усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

У организацији Савеза српских удружења Сјевернобачког округа пут Јасеновца кренуо је и аутобус из Суботице. Суботичани су вијенац положили најприје у Јасеновцу, да би затим присуствовали литургији коју је служио владика славонски Јован у манастиру Јасеновац. Након литургије логорашко дијете Милан Почуча из Бачке Тополе вијенац је положио и у Градини гдје је била Комеморација организована од стране Републике Српске и Републике Србије.

Милан Почуча је рођен 1939. године у Дивоселу испод Велебита. Са двије године је дочекао рат, отац му је погинуо на почетку рата.

– Растао сам уз необично усмено предање моје мајке Јеле и сестара Милице и Марије Вујновић, некадашњих становница нашег села , да смо били и оне и моја сестра Љубица и ја међу ријетким преживјелим логорашима концентрационих логора: система Јадовно – у логору Госпић, Максимовића имање или Овчара, Јастребарском, у  Јасеновцу, Крушчици код Травника, Горњој Ријеци код Крижеваца, и на крају Лоборграда код Загреба – рекао нам је Милан Почуча и додао да су одатле 1942. ослобођени уз помоћ Дијане Будисављевић и пребачени у Србију.

Да је спасен уз помоћ Дијане Будисављевић сазнао је тек 1990. године, када у штампи налази списак лица упућених из Лоборграда са извјештајем Усташкој надзорној служби, да су дана 30.3.1942. отпрељени за Земун.

– На том списку су имена моје мајке Јеле, сестре Љубице и моје.

Иако је пут у Јасеновац организовао савез српских Удружења Сјевернобачког округа идеја је потекла од Завичајног удружења Банија из Суботице. Тако да је план био да послије посјете Јасеновцу пут наставе до Баније, али их је киша спријечила у томе.

Како смо сазнали од Жељка Тинтора предсједника Управног одбора Завичајног удружења Банија планирају да ово путовање прерасте у традицију.

 

Поклоничко путовање у Овчарско-кабларску клисуру


Што се тиче обилазака манастира, Банијци увијек напуне аутобус и радо се одазивају посјетама српским светињама, па су тако 12. априла кренули на поклоничко путовање у Овчарско-кабларску клисуру.

– Први дан 13. априла смо ишли на литургију у манастир Ваведење, обишли манастире Сретење, Света Тројица, Вазнесење и Преображење и ноћили смо у Овчар бањи у планинарском дому. Други дан, 14. априла смо ишли на литургију у манастир Благовештење и обишли манастире Никоље, Успење и Јовање – рекао је предсједник Управног одбора Завичајног удружења Банија Жељко Тинтор.

Чланови Удружења из Суботице су до сада посјетили многе манастире у Србији, Републици Српској и Републици Хрватској. И остали суграђани и пријатељи Банијаца увијек им се могу придружити.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар