АКТУЕЛНО:

Сећање на покољ над Србима и Јеврејима на Пагу 1941. године

За 132 дана 1941. године у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг убијено је 38.000 православних Срба, међу њима и 73 свештеника Српске православне цркве. На крају функционисања тог логора, пред долазак италијанских окупационих власти, усташе су, у ноћи између 14. и 15. августа 1941, на острву Пагу убиле око 800 људи. Процењује се да је на том острву, у логорима Слана и Метајна, током четири месеца убијено више од 8.000 људи.

На острву Пагу су током четири месеца 1941. путем смрти ишли и преци председника Удружења „Јадовно 1941“ из Бања Луке Душана Басташића, који је своју потрагу за њима почео када је сазнао да је први логор за жену и децу у НДХ био логор Метајна на Пагу.

„Међу документима које сам нашао, било је сведочење Мађара Јоже Балажа који је рекао да је приликом доласка на Паг био смештен у бараке у којима су пре њега боравили Срби. На једној греди била су урезана презимена Попара и Поповић и место Грубишино Поље. То је било прво сазнање“, наводи Басташић.

Према његовим речима друго сазнање добио је из изјаве усташе који је ислеђиван након рата због злочина који су му стављени на терет.

„Он је поменуо већи број Грубишинопољаца који су били на Пагу, а одатле преко увале Рођанка и Карлобага одвезени до велебитских јама. „Тамо је међу 487 Срба из Грубишиног Поља убијен мој дјед Лука, иначе Солунац; његов брат Раде, мој стриц осамнаестогодишњи Стеван, мамин отац дједа Милан, његов брат Лазар“, каже Басташић.

У ноћи између 14. и 15. августа 1941. извршена је масовна ликвидација Срба на Пагу због сазнања да ће на тај простор доћи италијански фашисти и затворити госпићку групу логора.

„Они су жене и децу довезли два дана пре 14. августа и логорисали непосредно уз јеврејски логор да би их 14. повели преко камењара до 2,5 до три километра удаљеног места изнад увале Малин, на рту Слана где су ископане гробнице дужине 50 и дубине три метра, са постраничним гробницама што је личило на рибљу кост. Ту су их побили“, истиче Басташић.

Наводи да је срећа што су Италијани одлучили да их ексхумирају и тако сачувају бар неке доказе о злочину.

„Ексхумирали су 793 леша, од тога лешеве 91 детета старости до 15 година“, истакао је Басташић.

Према проценама Ђуре Затезала, у концентрационом логору Госпић-Јадовно-Паг је за 132 дана убијено више од 40.000 људи, а од тог броја 8.000 је страдало на острву Паг у логорима Слана и Метајна, као и у водама Јадранског мора.

Око 2.000 логораша, углавном Јевреја, преживело је масакре у госпићкој групи логора, али не и усташки терор. Мушки део логораша транспортован је у новоформиран логор Јасеновац док су жене и деца завршили у логору Јастребарско. Само један Србин преживео је боравак у госпићкој групи логора и Јасеновцу, као и пробој из Јасеновца.

На злочине почињене на Пагу пре 82 године данас подсећа само Часни крст које је удружење „Јадовно 1941“ поставило 2015. године пошто је сваки покушај обнављања порушених спомен-обележја завршавао њиховим поновним уништавањем, последњи пут 2013. године.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар