Сећање на убијене у пожешким селима

Положени венци и одржан помен за убијене српске цивиле касне јесени 1991. у западној Славонији.

Код спомен обележја у Јеминовцу још једном су се окупили припадници српске заједнице како би одали почаст за више од 40 цивила који су убијени у три села која су била настањена српским становништвом. Молитвено сећање одржано је 10. децембра, а са скупа су упућене поруке мира, потребе проналаска свих несталих и заједничког комеморирања и одавања почасти страдању цивила. Присутнима су се обратили парох пожешки Никола Петровић, заменик жупанке Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић и заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић.

Подсетимо хрватске власти донеле су још крајем октобра 1991. године наредбу о евакуацији 26 српских села Пожешке котлине: Облаковац, Вучјак Чечавски, Јеминовац, Шњегавић, Чечавац, Копривна, Расна, Пасиковци, Кујник, Орљавац, Црљенци, Слобоштина, Миливојевци, Подсреће, Вранић, Њежић, пожешки Марковац, Клиса, Оџаковци, Пољанска, Кантровци, Горњи Врховци, Лучинци, Ољаси, Смољановци и Рушевац. Домове је тада напустило више од две хиљаде људи.

Након евакуације почиње палеж и пљачка, а у рано јутро 10. децембра Хрватска војска креће у акцију на три села која су одбила наредбу о евакуацији. Том приликом је, према подацима српске заједнице, убијено више од 40 цивила који су остали у својим селима. Након те акције још је 600 кућа покрадено и запаљено заједно са помоћним пољопривредним зградама које је свако домаћинство имало. За ове злочине нико није одговарао. Поименично је пописана 41 жртва, а више од пола њих било је старије животне доби. Поводом сећања на егзодус и страдање, српска заједница из западне Славоније подигла је 2012. године спомен обележје у селу Јеминовац.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар