Седморо Срба из Книна осуђено због наводне мржње на друштвеним мрежама

Суд у Шибенику од почетка године процесуирао је седморо Срба са подручја Книна због ширења садржаја на Фејсбуку у којима су оптужени наводно ширили мржњу и вријеђали националне осјећаје грађана Хрватске, саопштено је из Документационо-информационог центра Веритас.

У Веритасу су навели да је Полицијска управа шибенско-книнска јуче на интернет страници објавила саопштење у којем је наведено да је „спроведеним криминалистичким истраживањем утврђено да је осумњичена, четворотрогодишња жена, која борави на подручју Србије, на друштвеним мрежама из мржње објављивала садржаје који вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске /фотографије и музички садржај/“.

Из Полицијске управе шибенско-книнске саопштили су да је ова жена, како се наводи „величала непостојећу територијалну творевину“ /Републику Српску Крајину/ за шта јој је одређена казна затвора од 15 дана.

– У току дана, преко друштвених мрежа, сазнао се и њен идентитет. Она се зове Милена Борјан, дјевојачко Пајић, рођена у Плавну код Книна – наведено је у Веритасу.

Како су истакли у Веритарсу, ово је седмо процесуирање Срба са подручја Книна, пето у овој години, за исти прекршај учињен преко друштвене мреже Фејсбук.

– Сви процесуирани су и осуђени – петоро на безусловне затворске казне, један на 16 и четворо на 15 дана, један на условну казну од 15 дана и један на новчану казну од 1.000 евра. Све прекршајне пријаве поднијела је книнска полиција, а све пресуде Прекршајни суд у Шибенику – објаснили су у Веритасу.

Они су указали да се осуђени нису жалили на изречене казне због тога што им у пресуди пише да жалба не одлаже извршење казне, те се плаше да би им жалба још више продужила боравак у затвору и повратак у мјеста боравка, која су по правилу изван Хрватске.

У Веритасу су истакли да су сви до сада осуђени Срби, процесуирани за прекршај из члана пет Закона о прекршајима против јавног реда и мира у којем је наведено да могу да буду кажњени новчано од 700 до 4.000 евра или затворомм до 30 дана.

Према објашњењу Веритаса, дефиниција прекршаја против јавног реда и мира налази се у члану првом поменутог закона, у којем се, као ни у члану пет, нигдје не помиње квалификација да се „из мржње објављују садржаји на друштвеним мрежама који вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину“, за шта се терете сви до сада процесуирани Срби.

– Поставља се питање по којим критеријумима полиција и прекршајне судије процјењују да је неко из мржње поставио неки садржај и по којим мјерилима оцењују да такви садржаји вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину? Тражећи одговоре на ова питања од прозваних субјеката, могли би убудуће спријечити ову необичну појаву, вјероватно јединствену у свијету – наводе из Веритаса.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар