Обиљежено Преображење Господње, слава села Мутилић, Ондић, Крчана и Ћојлук (општина Удбина-Лика)

ДОСТОЈАНСТВЕНО УЗ ПОШТОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

У организацији Српског народног вијећа општине Удбина, Српског народног вијећа Личко-сењске жупаније  и СКД „Просвјета“ пододбор Удбина, одржана је вјерскo-културна манифестација посвећена овом великом хришћанском празнику.  Вечерња служба је служена у разрушеном Храму Преображења Господњег. Након тога, недалеко од цркве, на мутилићким барама, пред више од хиљаду и по људи, одржан је културно-умјетнички програм у извођењу више локалних друштава и КУД „Мира Лукач“ из Дрвара, а затим народно весеље.

У Храму Преображења Господњег, саграђеног давне 1745. године, више пута уништаваног, а потпуно спаљеног и разрушеног за вријеме Другог свјетског рата, вечерњу службу и освећење славског колача, кољива и преображењског грожђа служио је протонамјесник Никола Малобабић, парох коренички.

Домаћин (кума) славе била је Александра Пауновић, рођена Бјелобаба, док се за наредну пријавила Мелание (Марија) Ајдуковић. По завршетку обреда већина присутних упутила се ка импровизованој бини недалеко од храма, гдје је управо започео програм. У уводној ријечи, водитељке Сара и Нина, поздравиле су све присутне посебно оне који су дошли из далеких крајева да обиљеже овај дан на родној груди, домаћине из околних села, општине Удбина и сусједних општина Грачац, Ловинац и Плитвичка Језера.

„Ово је посебан дан који планирамо и с нестрпљењем очекујемо цијеле године, дан окупљања, радости и дружења, блискости и љубави. Зато с пажњом слушајте све народне пјесме, оне су златни рудник најљепших мелодија које ти отварају видик у карактер народа“, истакле су водитељке и најавиле пјевачку групу СКД „Просвјета“ пододбор Удбина.

Након њих симпатије и аплаузе публике побрале су „Цукрице“ – најмлађа група на манифестацији које су одиграле Игре из Лике, а ова преслатка дјеца као што им само име каже припадају такође СКД „Просвјета“ пододбор Удбина.

Аматерско културно-умјетничко друштво „Мира Лукач“ из Дрвара слиједеће године обиљежава 100 година постојања. У тих сто година изњедрило је мноштво изврсних кореографа, плесача, пјевача, водитеља и није чудно да су поносни добитници низа признања у земљи и иностранству. Данас броје преко 100 чланова распоређених у више секција с богатом ризницом преко 20 кореографија. Публици су се представили са више кола са ових, али и других простора широм бивше  Југославије.

Три пјевачке групе су такође својим изворним пјесмама измамиле аплауз публике. Најприје „домаћа“ група „Плитвице“, а непосредно након њих и гости из Далмације. По други пут међу Личанима, врсни пјевачи мјешовите пјевачке групе Буковчани из Ервеника представили су се са изворним пјесмама свог краја, ојкалицама и розгалицама. Са Тромеђе звук изворне пјесме свог краја донијела је пјевачка група „Стрмица“ из Стрмице код Книна.

Игре из Шумадије одиграли су најмлађи чланови пододбора „Просвјета“ Кореница, а њихова нешто старија група, у кореографији Бојана Кораћа, одиграла је Игре из околине Лесковца.

Док је млађа група одиграла Личко коло у кореографији Весне Богуновић. По завршетку културно-умјетничког програма, свим учесницима су подјељене захвалнице.

Завршавајући програм водитељке су позвале на бину све оне који имају жељу да заједно са учесницима одиграју коло и мора се признати да је одазив био велики.

На крају, великом броју присутних мјештана, као и околних личких општина, представила се група Мерак са репортоаром родољубних,  завичајних и народних пјесама, а народно весеље завршило је касно у ноћ.

 

Текст Жељко Ђекић,

Фото: Жељко Ђекић и СКД „Просвјета“ пододбор Удбина

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар