СЕИЗМОЛОГ О РУПАМА КОД ПЕТРИЊЕ: За нас је ово нешто ново

НОВИ земљотрес јачине 3 степена по Рихтеру у четвртак је на Банији додатно активирао многа клизишта, а рупе које су настале у земљи након сваког земљотреса су све веће.
Сеизмолог Крешимир Кук рекао је за ХРТ да појава тих рупа, вртача, није до сада била позната сеизмолозима.

„Не постоје никакви писани трагови, чак ни усмена сазнања код наших старијих сеизмолога. За нас је ово нешто ново“, нагласио је Кук.

Он је рекао и да земљотреси на Банији још нису престали, али и да сеизмичка активност слаби, што је и очекивано.

Кук је нагласио да ће подрхтавање трајати још месецима, али да ће земљотреси бити слабији.

Професор Бруно Томљеновић с загребачког Рударско-геолошко-нафтног факултета истакао је да се појава ових рупа може сврстати у феномен и да није уобичајено да се након земљотреса тло тако понаша.

„Такви облици појављују се на подручјима села Меченчани и Боројевићи због специфичне геолошке грађе“, рекао је Томљеновић.

Додао је да је највећа “урушна вртача” на Банији пречника 30 метара, а отворила се 6. јануара између 12 и 14 сати и да је њен пречник тада био десет метара, пренео је портал Индекс.

Томљеновић је казао како се те рупе које се урушавају тренутно стварају и да су због тога изразито опасне.

“Урушне вртаче” настају у подручјима са специфичном геолошком грађом на теренима где се један део наслага које су на површини спуштају на ниже нивое у земљи, а сатав тла углавном чине шљунак, песак и глина.

Томљеновић је рекао да је на подручју Меченчана таквих појава било и раније, у временима пре земљотреса.

„Подрхтавање тла током земљотреса само је убрзало процес који се ионако збивао, само је дуготрајан, поступан и спорадичан“, нагласио је Томљеновић.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар