НАПАДНУТА СРПСКА СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Вандали поломили крст са капије Цетињског манастира

КАМПАЊА против Митрополије црногорско-приморске и Српске Православне Цркве, нажалост, не престаје.

У некој од претходних ноћи, непознати појединац, или пак више њих, усудило се, да поломи и уклони крст са капије Цетињског манастира, кроз коју се пролази до седишта Митрополије и манастирског конака.Ова капија је ту од времена Митрополита црногорско-приморског (претходно Митрополита пећког и потоњег Патријарха српског) др Гаврила Дожића, те је, дакле, у својих стотињак година прегурала и окупацију Другог светског рата и деценије режима, благо речено, ненаклоњеног Цркви, и деведесете године прошлог века у којима је око манастира више пута било насилних инцидената.

Нажалост, није одолела кукавичком скрнављењу, извршеном, највероватније, под окриљем ноћи, кад се већина непочинстава и чини.

Тешко да можемо рачунати на савест онога ко је овако нешто урадио, али ако је у њему остало и трунке чојства, јавно га позивамо да крст остави пред обезглављеном капијом. Може и по ноћи, кад нико не гледа, како га је и уклонио.

Иако, по заповести Господњој, праштамо тој несрећној души ово недело, као грађани не можемо да дозволимо да се овакве ствари понављају, па смо полицији пријавили догађај, уз очекивање да ће брзо пронаћи починиоца. Уколико крст врати, повући ћемо пријаву, јер нам збиља није циљ његово кажњавање, а враћање би био знак покајања.

Ово недело има свог непосредног извршиоца, али има и десетине и стотине инспиратора, који упорно Цркву лажно оптужују за све друштвене проблеме и представљају је као непријатеља Црне Горе, што је огавна и бестидна лаж.

Стога захтевамо од свих оних који инспиришу оваква недела својом антицрквеном кампањом да прекину сопствени говор мржње, и да престану да обмањују јавност о нашој Цркви. Заиста, превршили су сваку меру.

Уверени смо да и остали јавни делатници и друштвени чиниоци препознају колико је опасно ово континуирано таргетирање Православне Цркве у црногорском јавном простору, те очекујемо од њих да реагују на ту чињеницу једнако одлучно и снажно, као што то чине у неким другим случајевима.

Молимо се свеблагом Господу да нас исцели од опаке и отровне братомржње, и да нам свима подари дух покајања, богољубља и братољубља, наводи се у саопштењу МЦП.

Извор: Новости
Нема коментара

Напишите коментар