Просвјетари Српске оштро осудили Изетбеговићеву изјаву

Без обзира на стална оспоравања, у школама у Републици Српској биће настављено обиљежавање Светог Саве, којег Срби славе не само као свеца већ као просветитеља и значајну историјску личност, изјавио је за нашу ТВ Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода реагујући на изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да је присуство православних свештеника у школама примитивизам. Просвјетари из Српске оштро су осудили Изетбеговићеву изјаву.

Пријетио је Бакир Изетбеговић, оружјем за не дај Боже, Србе назвао лошим народом а сада му сметају, како каже, православни попови у школама у Републици Српској.

– Да православни попови долазе и освештавају школе, то раде све школе, једноставно треба престати радити, то је примитивно, то не ваља – рекао је недавно Изетбеговић.

– Ништа ново од њега, он разне коментаре и изјаве даје и по правилу су на штету српског народа – навео је Дамјановић.

За разлику од страначког шефа, Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске још је конкретнији.

Обиљежавање школске славе Светог Саве уз присуство православних свештеника што је за Изетбеговића примитивизам, Салкић тумачи као удар на Дејтонски споразум.

– Наставак обиљежавања православне славе Свети Сава као школске славе у Републици Српској најгрубљи је облик нарушавања секуларности друштвеног уређења – сматра Салкић.

Покушаји да се Свети Сава избаци из школа никада нису престали иако је 2003-ће, када су преиспитивани називи школа у БиХ, Мисија ОЕБС-а утврдила да обиљежавње школске славе није спорно.

Растка Немањића потоњег Светог Саву, српски народ слави као светитеља али и као родоначелника српске књижености, просветитеља.

– Он је први који је почео да говори о васпитању, односу према школи, култури, дипломатији, здраству значи ако би се бирала најзначијна личност у историји српског народа онда је то Свети Сава ми ћемо и даље без проблема и без обзира шта ко мислио славити и обиљежавати Светог Саву – поручио је Дамјановић.

Просвјетари из Српске питају бошњачке политичаре зашто не траже да се преименују школе у Федерације, назване по нацистичким злочинцима из Другог свјетског рата умјесто што вулгаризује присутво православних свештеника на дан школске славе и траже да се не слави Свети Сава у школама.

– Ја не мислим да су прославе Светог Саве увредљиве по било који народ у БиХ, у Републици Српској свакако да нису , наше школе с поносом носе име Светог Саве – истакла је Данијела Мрда, директорка ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић поручила је да би било корисно да се просветиљски рад српског светитеља изучава у цијелој БиХ, одбацивши позиве да се у школама у Републици Српској не слави Свети Сава.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар