Селимовић: Јесам муслиман, али имам српске коријене

Историчар и публициста Салих Селимовић рекао је да он јесте муслиман, али да има српске коријене које не може и неће да негира.

– Кроз све што сам до сада написао, кроз књиге, публицистичке радове, научне, провлачи се моја тежња, моја жеља, да се широј публици презентује истина о поријеклу наших муслимана – истакао је Селимовић.

Он је додао да посебно наглашава – наших муслимана, не неких других, туђих, него наших муслимана.

– Често хоће да буде да су то турски муслимани, арапски муслимани, што није тачно. Нису то ни турски ни арапски муслимани, него – српски муслимани, и то у највећем броју. Дакле, највећи проценат наших муслимана је српског порекла и православне провенијенције! Не спорни нико да има и муслимана туског порекла, али, врло мало – нагласио је Селимовић.

Он је за видео продукцију портала „Искра“ рекао да се питање процеса исламизације на овим просторима сувише политизује.

– Настоји се да се муслимани одвоје од своје матице, од својих коријена, негирајући своје етничко порекло, да би се на тај начин отворио простор да се конституишу нове нације на овом простору. То је огромна штета, то је, да будем груб, глупо, јер, све подјеле кад-тад доводе до сукоба, неспоразума, непотребних ратних сукоба, страдања, а на задовољство наших заједничких непријатеља. То је трагедија мојих муслимана. Ја јесам муслиман, али, имам српске коријене које не могу и нећу да негирам – нагласио је Селимовић.

Он је рекао да старији знају истину, те да је приликом својих теренских истраживања у Полимљу, Бихору, по Сјеничко-пештерској висоравни дошао до закључка да су старији људи поштенији, причају отворено, искрено, не крију ништа, док је млађи свијет толико индоктриниран и заведен неком европском идејом о националној припадности балканских народа, као да нико не зна своје коријене.

Он је оцијенио да је млађи свијет незаинтересован, али да неће одустајати и да се треба борити и презентовати им све ово о чему говори да знају ко су, шта су и одакле су.

– Питао сам једног доброг пријатеља, муслимана, доброг интелектуалца, кад ми је приговорио због овог што радим, може ли Нијемац да буде муслман, каже – може, може ли Француз – може, може ли Енглез – може, може ли Србин да буде муслиман – е, то не може! Такво размишљање је ван сваке логике, све може, али само муслиман не може да буде Србин – каже Селимовић.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар