Сириг: Одржана трибина о постојању и страдању Ливањских Срба

У суботу 5. новембра, у препуној сали ОШ ”Данило Зеленовић” у Сиригу, публици из овог места и околине представљена је изложба ”Срби Ливањског поља – Трагови кроз векове”, те одржана трибина о страдању Ливањских Срба у Другом светском рату. Скуп, коме је присуствовало мноштво Ливњака колонизованих у Сириг и околна места, као и њихови потомци, организовали су Удружење „Видовдан“ из Сирига и Удружење Огњена Марија Ливањска из Београда.

Поздравним говором и представљањем учесника изложбе и трибине, скуп је отворила потпредседница удружења „Видовдан“, г-ђа Биљана Ђуричић.

О мотивима организовања и приказивања изложбе присутне је упознала Гордана Достанић, из Удружења ОМЛ, а потом је дала кратак пресек српско-хрватских односа кроз историју, као увод за централну тему трибине посвећење страдању Срба на подручју Ливна лета 1941. године.

Вреди посебно нагласити да је након Првог светског рата у Сириг колонизовано 40-ак породица Срба из Ливањског поља који су били Солунски добровољци. Одмах након избијања Другог светског рата, већина њих се морала вратити у Ливањско поље, где су многи од њих потом и страдали.

О трагичним догађајима у данима око Огњене Марије 1941. године, најверодостојнија су сведочења преживелих, сабрана у књизи Буда Симоновића Огњена Марија ливањска, те је о настанку и садржају књиге са аутором, Будом Симоновићем, разговор водио Милош Дамњановић. На тај начин представљено је страдање, али и ексхумација и сахрана страдалника, која је уследила 50 година након страдања

Завршним речима скупу се обратио председник Удружења ОМЛ, Никола Петровић, позивајући присутне да прате рад Удружења и прикључе се акцијама које сматрају вредним њихове пажње и труда. Такође, Никола Петровић уручио је Буду Симоновићу Плакету Удружења ОМЛ додељену поводом обележавања десетогодишњице рада Удружења.

Више од 90 минута, скоро сто Сирижана, Новосађана, Темеринаца и становника Бачког Јарка, од којих је више од 70% пореклом са подручја Ливна, са пажњом су пратили трибину, а потом погледали изложбу и здаржали се у разговору са Будом Симоновићем и осталим учесницима.

На позиву и доброј организацији још једном се захваљујемо домаћинима, удружењу „Видовдан“ и Милошу Вулићу, као и Буду Симоновићу који је само за ту прилику допутовао из Подгорице.

Удружења ОМЛ

Нема коментара

Напишите коментар