НОВИЦА ГУШИЋ НА ПОСЉЕДЊЕМ ПОМЕНУ ХЕРОЈИМА НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ: Онај ко не чује глас народа и цркве не може да влада и командује

Командант славне Невесињске бригаде се током рата није плашио непријатеља. Пред крај живота изразио је сумњу и бојазан да се не актуелизује Шантићев стих Пусто ли ћеш бити Невесиње равно…

На помену херојима Невесињске бригаде одржаном 2019. године, команданту Новици Гушићу је уручена Златна повеља портала Слободна Херцеговина у знак благодарности за велика витешка дјела на бојном пољу у духу славних непокорних предака и изузетан допринос у одбрани слободе, части и образа Српске Херцеговине.

Командант Гушић се тада захвалио на урученом признању, али је изнио и своје стрепње и сумње.

– Борци Невесињске бригаде са својим саставом и командом бригаде су одиграли своју историјску улогу. Оцјену тог рада дао је народ. Онај ко не чује глас народа и цркве не може ни да влада ни да командује – рекао је Гушић који је присјетио времена у коме је формирана Невесињска бригада.

– Била су то најтежа могућа времена и пратили су нас сви најнеповољнији услови, било да је ријеч о временским, војно-политичким, географским. Требало је подићи морал код људи који су почели да губе вјеру. Говорио сам им да ће свакако ући у историју, а да имају избор на који ће начин то да ураде. Кукавице или побједници. Формирала се бригада која је била на линији смрти. То су хероји који су уградили живот за одбрану Невесиња, Херцеговине и стварање Републике Српске – рекао је Гушић.

Он је додао да Невесиње није могло мирно да спава док није ослобођено Подвележје.

– Борци Невесињске бригаде су одиграли кључну улогу и сви у Републици Српској и у Србији имају разлога да буду поносни на њих. Некада сам мислио да је немогуће да заживи онаj Шантићев стих Пусто ли ћеш бити Невесиње равно… Данас имам сумњу. Невесињу и Херцеговини треба да се враћамо, јер љепше земље нема…– поручио је Новица Гушић.

Под покровитељством општине Невесиње, а на иницијативу локалне борачке организације за Митровдан 2020. године откривен је споменик у природној величини Новици Гушићу испред улаза у бившу невесињску касарну “Невесињска пушка”.

Споменик је постављен на каменом постаменту, а рад је академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Трифко Ћоровић

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар