АКТУЕЛНО:

Ћосић: Политика убијања Срба довела до тога да их данас у Сарајеву нема

Налогодавци и извршиоци злочина на Казанима данас могу бити срећни и задовољни јер је политика убијања Срба из Сарајева довела до тога да Срба данас у том граду готово да и нема, изјавио је Срни градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је истакао да о такозваној мултиетничности Сарајева говори и чињеница да власти овог града на данашње обиљежавање нису позвали породице убијених Срба на Казанима.

– Нису били у стању да на такву врсту обиљежавања позову ни нас који институционално представљамо људе који су у том периоду живјели у Сарајеву и то говори о томе колико је лоша цијела та прича – рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да је и даље споран број жртава, текст на споменику, као и сам споменик који су урадиле градске власти у Сарајеву, као и да су једине институције које штите Српски народ у Републици Српској и ФБиХ – институције Републике Српске.

Ћосић је изразио и наду да ће се сарајевске власти пробудити из оног сна који је описао Иво Андрић, а који говори о немјерљивој мржњи коју Сарајево често испољи према свему ономе што је другачије.

– У њиховом случају Срби су имали другачије виђење и зато су се потрудили да их елиминишу са подручја Сарајева – навео је Ћосић.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

На Казанима, на подручју Старог Града у Сарајеву, прошле године откривено је спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Представници из Републике Српске оцијенили су тада да је спомен-обиљежја Казани са предложеним текстом и бројем жртава срамотан и недостојан, те да се, из поштовања према жртвама, морало бар навести ко их убијао током 1992. и 1993. године.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар