АКТУЕЛНО:

ХРВАТСКА ПРИКРИВА ТЕЛА ЖРТАВА „ОЛУЈЕ“: У Загребачком заводу за судску медицину, идентификовано осам тела, расветљавање годинама чека још 360

У ЗАГРЕБУ је недавно идентификовано осам тела од којих се засада зна да су два припадала српским старицама страдалим у хрватској акцији „Олуја“ – једној од 79, другој од 91 годину. Посмртни остаци ових особа годинама су били смештени у мртвачници Завода за судску медицину и криминалистику.

Према речима Саве Штрпца из Информационо-документационог центра „Веритас“, Министарство хрватских бранитеља објавило је да је завршена идентификација посмртних остатака „несталих и смртно страдалих особа у Домовинском рату“, као и да су идентификоване особе претходно ексхумиране на подручју Сисачко-мославачке, Личко-сењске и Задарске жупаније. Њихова имена нису објављена.

– Из саопштења Министарства бранитеља испада да су у питању хрватске жртве, иако за две сигурно знамо да су српске, а вероватно је то и преосталих шест – каже Штрбац.

На основу података „Веритаса“, једина је Даринка Маодуш (79) из Медака код Госпића, која је за време „Олује“ остала у својој кући, у Медаку, сама. Хрватска полиција је још 2005. обавестила њену породицу како је станица у Госпићу открила да је 25. октобра 1996. у Медаку, пронађено тело женске особе за које је њен рођак Данило тврдио да припада Даринки. После увиђаја тело је преузело погребно предузеће, које је требало да је сахрани на гробљу у Смиљанском пољу.

– Испоставило се да је тело ексхумирано 2006. из велике заједничке гробнице у Житнику, где је пронађено 58 људи. Само један је имао крст са именом и презименом, док су остали, укључујући и Даринку, били Н. Н. лица – каже Штрбац.

Друга идентификована особа је Драгиња Вукша (91) из Парчића код Бенковца. И она је страдала у „Олуји“, а тело је пронађено у бунару, 13. новембра 1995. Драгињини посмртни остаци су били покопани на православном гробљу у Бјелини, у породичну гробницу Уроша Војводића, одакле су ексхумирани 2019, када их је случајно открила породица приликом Урошеве сахране.

– На Судској медицини у Загребу остало је још око 360 тела. Ове године су идентификације обављане у три наврата, у априлу, јуну и октобру, и укупно је идентификовано 18 људи. Да бисмо утврдили ко је све препознат, мораћемо да сравнимо своје спискове са новим списком, објављеним 4. новембра. Реч је о јавној бази података, насталој после састанка Регионалне групе за нестале особе (ГНО) и Међународне комисије за нестала лица. У бази је 10.814 имена несталих на свим странама у бившој Југославији, води је ГНО и седиште је у Хагу – каже Штрбац.

Неће сахрану на месту злочина

УНУЦИ Даринке Маодуш пренеће, по Штрпчевим речима, њене посмртне остатке у Канаду и сахранити их поред брата Љубомира. Како су рекли, без обзира на породичну гробницу у родном месту, не желе да она почива тамо где су убијане старице. Иначе, од 2001. ексхумирано је укупно 1.635 посмртних остатака Срба са подручја Хрватске. На „Веритасовом“ списку несталих налази се још 1.508 Срба, међу којима 1.080 цивила, од чега 424 жене.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар