У Суботици одржан Завичајни турнир и 7. вече Републике Српске

У организацији Завичајне заједнице Републике Српске у недјељу 11. 7. одржан је Петровдански завичајни сабор и 7. Вече Републике Српске. Као и сваке године окупио се велики број људи, а што највише радује велики број младих.

Турнир је отворила Наташа Алексић чланица Градског већа за спорт и омладину.

– Овакве манифестације чувају традицију и сваке године када је будете организовали и преносили на вашу дјецу, старе игре и обичаји неће бити заборављени. Сигурна сам да ће дуго трајати. Сви учесници су већ побједници јер су ту да чувају традицију, а само тако заједно можемо да опстанемо и да нас буде што више.

У боћању  је учествовало 9 екипа, док се у малом фудбалу надметало 7 екипа  (Банија, Слога, Херцеговина, Република Српска, Суботица и Јовисте, а нису изостале ни традиционалне дисциплине као што су надвлачење конопца, претезање штапа, скок у даљ и бацање камена с рамена.

Као и увијек за спортски дио манифестације био је задужен чувени суботички спортски радник проф. Љубомир Јотановић.

– Увијек се радујем када све проткне у спортском духу и фер-плеју.

Најуспјешнији у малом фудбалу били су Херцеговци, друго мјесто припало је екипи Слоге, а треће мјесто екипа Суботица.

Најјачи у надвлачењу штапа био је Драго Попуча из Банатског Великог Села који је лако савладао остале противнике, друго мјесто освојио је Вујадин Боснић, а треће Јанко Иветић.

Златна медаља у скоку у даљ гдје се надметало 12 такмичара припала је Љубомиру Јотановићу из ЗЗ Република Српска, друго мјесто је припало Јовану Ступару, а треће Дамјану Маринковићу.

У дисиплини бацање камена са рамена златну медаљу је однио Боривој Стојисављевић из екипе Крајишници Банатско Велико Село, друго мјесто припало је Кристијану  Мицићу, док је Дејан Радак из Завичајне заједница Републике Српске освојио бронзу.

У Потезању конопца најјачи су били Крајишници из Банатског Великог Села, друго мјесто је екипа ЗЗ Републике Српске и треће мјесто ЗЗ Република Српска – омладина.

Такмичари су имали обезбијеђен ручак, пасуљ, печено прасе и јгање, а за оне који посте спремљена је риба. И забавни дио није изостао, тако да се и на спортском терену могла чути завичајна пјесма у извођењу Здравка.

Након спортског дијела услиједило је 7. вече Републике Српске у сали Одмаралишта на Палићу.

Отац Драган Стокин је благословио скуп и нагласио да му је пуно срце када види овако сабран српски народ.

– Нажалост смо се одродили од своје традиције, од онога што нас чини да будемо то што јесмо. Тумарајући напипавамо и бирамо врло често погрешне путеве, погрешне узоре, па самим тим и наше страданије бива велико.

Присутне је поздравио градоначелник Стеван Бакић, поручујући да овај догађај заузима мјесто у календару нарочито важних свечаности Града Суботице.

– Ове године славили смо један вијек од првог насељавања наших људи са српских простора Босне и Херцеговине у околину града. Они су, заједно са солунским јунацима из других српских крајева, на празним ливадама подигли Вишњевац и Нови Жедник, као и Бачко Душаново и Мишићево, који су настали нешто касније. Долазили су наши људи и послије Другог свјетског рата, али никада тежа срца него од 1990. до 1995. године. Тешко искуство напуштања својих огњишта ублажила је Суботица својим гостопримством. Наш град је данас дом многим успјешним људима поријеклом из Републике Српске, који се труде да очувају и ојачају своје везе са завичајем, али и да га повежу са градом у којем живе. Посебно нас радује што све више младих са тих простора студира у Суботици и узима учешћа у раду завичајних удружења.

По реијчима Мирослава Карана, предсједника Скупштине ЗЗ „Република Српска”, ова организација је основана 2014. године и уз много турбуленција успјели су да достигну ниво да се за њихово вече тражи карта више.

– У јуну прошле године преселили смо се у нове просторије гдје можемо да примимо велики број људи свакодневно, основали драмску секцију за најмлађе, покренули бесплатне додатне часове за ђаке који то не могу себи да приуште – истакао је Каран.

Становништва из Републике Српске има јако пуно на територији целог Севернобачког округа.

– Наше удружење броји око 3.500 чланова, али их има доста више. Битно је да се дружимо и окупљамо, његујемо нашу богату традицију којом можемо да се поносимо. Република Српска и Србија никада нису биле одвојене, ми осјећамо то заједништво, да смо један народ, а граница је само маргина коју морамо да прелазимо сваки пут. Надам се да ће што више људи из Суботице посјетити Републику Српску и обрнуто и да ћемо и тако јачати наше везе и  да покажемо колико смо заправо моћни – рекао је Каран и овом приликом се захвалио Представништву Републике Српске на подршци.

Присутни су били и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, предсједник општине Мали Иђош Марко Лазић, замјеник предсједника општине Кањижа Небојша Ракић и предсједник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић.

Госте су забављали чувени Синови Мањаче и Ћана.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар