Попињци сложно за светињу

У Великој Попини се налази Храм Српске православне цркве Светог пророка Илије. На том мјесту је у 17. вијеку била прво дрвена црква, у другој половини 18. вијека је направљена камена црква. Црква је дјелимично страдала у Другом свјетском рату, па је седамдесетих година 20. вијека доживјела малу обнову. Оштећена је поново 1995. и сада је црква у лошем стању, кров прокишњава, требала би да се окречи, направи иконостас.

Гордана Котараш је организовала ово хумано сабрање у Ватрогасном дому Матица у Земуну 23. фебруара хуманитарно вече на којем су наступали Тромеђа No1, Рајко Лалић и Милорад Гагић.
Продато је 130 улазница. Улазница је коштала 500 динара, а 80 динара по улазници су плаћали ресторану за уступљен простор. Поред сакупљеног новца од улазница, присутни су могли да донирају новац стављајући је на икону. И сакупљено 1.980 евра и 50 долара.

Средства су већ пребачена на рачун парохије свештенику Предрагу Пантелићу.
Овом приликом Гордана се захваљује свим учесницима и пјевачима и нада се да ће пред љето или на јесен организовати још веће хуманитарно вече како би наставили са обновом цркве.
Иначе у Великој Попини, како смо већ писали у Српском колу, свечано се прославља Илиндан, храмовна слава.

Поред пуног срца јер су учествовали у обнови светиње у свом селу, присутни гости су се и лијепо провели пјевајући и плешући завичајне пјесме, евоцирајући успомене и правећи планове за нове сусрете.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар