У Београду одржан пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице њеног првог Устава

У Београду је вечерас одржан пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице проглашења њеног првог Устава, а том приликом је поручено да тамо где постоји држава, постоји и слобода.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је РС створена са идејом да буде независна 1992. године и додао да је у томе успела, јер се власт бира вољом грађана.

„Хвала вам што својим присуством показујете приврженост пре свега Републици Српској, заједничкој идеји Српске и Србије о којој се пре више од десет година није смело говорити, морали сте да глумите неке друге политичке вредности и одричете се онога што је природно, а то је савезништво српског народа“, рекао је Додик.

Навео је да је Република Српска настала као историјска тежња Срба који нису желели да буду одвојени и да је реч о историјском задатку.

„Поучени смо тиме да само где имамо државу, имамо и слободу. Где је Срби данас немају, они живе веома тешко, грађани су другог реда. Република Српска изазива многе, не да им мира. Многи су љути јер постојимо, а ми поносни, живимо наш живот слободе који се зове Република, живимо живот који се додељује сваком озбиљном народу“, навео је он.

Додик је истакао и да је поносан на однос Србије према Републици Српској.

Навео је да Република Српска води своју политику и да није под утицајем странаца, већ је све избор народа и политичке воље.

„Наша политика може бити само наша и ничија друга. Зато сам поносан на Републику Српску и њену независност, ми не бирамо владу, као и Србија, под утицајем странаца. То је избор народа и политичке воље. То је веома важно, а њима се то не свиђа. Опстаћемо и остаћемо и бићемо једног дана са Србијом. Бићемо део државне заједнице, територије. Данас смо већ део исте културе, исте вере“, истакао је Додик.

 Извор: ТАНЈУГ/ МАРКО ЂОКОВИЋ

Додао је да неолиберална идеологија неће успети у намери да уништи колективну свест и да српски народ није упао у ту заблуду и да остаје привржен српском националном идентитету.

„Неће успети да униште колективну свест. Зато сва та идеологија која се зове неолиберална у себи носи озбиљну заблуду, а онај ко упадне у ту заблуду, он страда. Српски народ није упао у ту заблуду ни овде нити ће упасти било где и зато остајемо привржени нашем српском националном идентитету“, поручио је Додик.

Патријарх српски Порфирије честитао је Дан Републике Српске и јубилеј доношења Устава Републике Српске, наводећи да је он демократски израз воље српских народа који живе у Републици Српској.

Порфирије је указао на недавно излагање Додика у Подгорици који је тада рекао да је Српска православна црква кључна за очување идентитета српског народа, наводећи да су те речи истините јер црква и народ нису међусобно супротстављени.

„Ове речи су дубоко истините јер црква и народ нису две стварности које су међусобно супротстављене, црква и народ су једно исто, једна вера и један идентитет. У оквиру тог тела има колико хоћемо простора за сва богатства разлика. Све те разлике наших особености биће нам на користи ако имамо свест да смо у цркви једно тело, вера, народ и један идентитет“, поручио је Порфирије.

Патријарх је рекао да је свечаност посвећена Дану РС прилика да се сви подсете када је и где дефинисана државност српског народа.

ФОТО: ТАНЈУГ Марко Ђоковић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као изасланик председника Србије навео је да су државност и државотворност уз љубав према слободи једна од одлика српског народа.

„Српски народ на читавом свом културном и духовном простору гајио је вековима љубав према слободи и ту љубав су преноси на друге“ рекао је Селаковић.

Додао је да ће Србија наставити да воли и подржава Републику Српску.

Подсетио је да су Србија и Република Српска пре око две недеље заједно прославиле дан државности Србије, када је подигнут Први српски устанак и када је донет први српски устав, наводећи да је важно да се настави традиција заједничког обележавања значајних датума.

„Важно је да се у свакој прилици подсетимо зашто нешто славимо и обележавамо и важно је да у томе истрајавамо и кажемо да је устав Републике Српске донет онда када су Срби противуставно прегласани и када им је згажена конститутивност по уставу БиХ. Да они никоме нису ускратили неко право, већ да су бранили своје право, да је своју државност Република Српска кроз Дејтонски мировни процес унела у Босну и Херцеговину и да је она са тадашњом Савезном Републиком Југославијом потписница Дејтонског споразума“, поручио је Селаковић.

Додао је да постоји нешто што је јаче од сваке правне норме, а то је осећај припадности једном народу- српском народу.

Шеф Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић подсетио је да је ово 10. јубиларни пријем на којем Србија и Република Српска заједнички обележавају устав и Дан Републике Српске.

„Политичка подршка данашњем Сарајеву долази са истих адреса као и пре три деценије, како тада, тако и данас. Политичко Сарајево афирмише уставно и правно насиље у БиХ, и тражи да у БиХ и даље управљају странци и да је воде они који нису изабрани на изборима“, навео је он.

Додик је након свечаности одговарајући на питање новинара шта подразумева под идејом „српског света“, навео да многи покушавају да том појму дају негативно значење, а да је заправо реч о томе да се омогући да где год живи српски народ да има право на српску веру и писмо и осећај припадности једном народу.

„Зашто би то неког вређало. Ми желимо да будемо окупљени око онога што јесте српски народ и наш српски национални идентитет“, рекао је Додик.

На питање шта му је рекао председник Русије Владимири Путин, приликом недавне посете тој земљи, Додик је навео да руски председник жели мир и стабилност свима и да се бори за свој народ и државу.

„Сматра да ратови треба што пре да престану и да се врати снага међународном праву“, навео је он.

Преузето са: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар