Цвијановић: Кочић би био поносан на Републику Српску

У оквиру 56. Кочићевог збора данас културно-умјетнички програм, полагање вијенаца на споменик погинулим борцима и борба бикова у Стричићима код Бањалуке.

Традиционално, на овај начин желимо да се одужимо и захвалимо Петру Кочићу за све оно што је учинио и што кроз духовно насљеђе и даље чини за српски народ, једна је од порука са овогодишње манифестације.

У родном мјесту Петра Кочића завршена је седмодневна манифестација у част великог писца и народног трибуна.

Киша је спријечила многе који су планирали да ове године дођу у Стричиће.

Већина оних којима ни лоше вријеме није сметало да присуствују културно- умјетничком програму, народном весељу и борби бикова, кажу да већ традиционално у августу долазе на ово мјесто.

Поред грађана, посљедњег дана ове манифестације присуствовали су и званице из Републике Српске и Србије.

Бескомпромисно се борећи за слободу и правду, још од гимназијских дана, Кочић је поднио огромну личну жртву, дијелећи судбину свог народа западно од Дринем, подсјећа предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Петар Кочић би био поносан на ово што данас имамо. Слободу, Републику коју волимо, слободу да свако каже оно шта жели – изјавила је Цвијановић.

Кочић је као визионар упућивао мисли за будућност. И треба да буде неисцрпан извор наше инспирације и окупљања, сматра српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Зато се и по овако лошем времену окупљамо да одамо почаст и захвалност Кочићу који је говорио оно што је народ осјећао и желио – рекао је Додик.

Кочићев збор је прилика на присјећање на истинске вриједности које су српски народ учиниле непоновљивим, вриједним , великим и поносним, поручује министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, чији су коријени из ових крајева.

– Република Српска није настала вољом великих сила, него упорношћу и вољом српског народа да има простор на коме сам одлучује о себи. Тамо гдје Срби немају свог љекара, професора, полицајца, учитеља, судију, тамо за њих правде нема – истакао је Вулин.

Значај ове манифестације је и у томе да будуће генерације уче о великанима какав је био Петар Кочић, каже министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

– О Кочићу не треба много говорити, знамо шта је учинио за српски народ, какве борбе је водио, али важно је да знање о свему ономе што је он радио пренесемо на будуће генерације, посебно на младе у систему образовања – рекла је Тривићева.

Зато, каже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, Кочић није у сјећању само ових седам дана, већ је много више од тога.

– Читава седмица била је посвећена Кочићу. Од Бањалуке до Београда и гдје год живи српски род, чуо се глас Петра Кочића – изјавио је Станивуковић.

У културно- умјетничком дијелу програма присутне је својом Здравицом народу српском, поздравио и књижевник Љубивоје Ршумовић, који је добитник овогодишње Кочићеве награде.

У Цркви Успења Пресвете Богородице у Клисини служен је парастос Петру Кочићу, а на споменик погинулим борцима у Стричићима положени су вијенци. Манифестација ни ове године није прошла без борбе бикова.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар