Гујон: Срби у региону не уживају заслужено поштовање

У региону има 1,6 милиона Срба и „исто толико разлога да регион каже „хвала“ – за толеранцију, рад, на доприносу културном и економском“, изјавио је данас директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

– Нажалост, сведоци смо да бити Србин у региону није увек једноставно и да не уживамо увек поштовање које заслужујемо. Често уместо речи хвала добијемо и речи мржње, уместо поштовања – омаловажавање – рекао је Гујон на сједници скупштинског Одбора за дијаспору и Србије у региону.

Он је истакао да оно што је Црној Гори, БиХ, Хрватској, Албанији, Румунији, Мађарској и Словенији заједничко, то је српски народ који је доприносио развоју, изградњи тамошњих друштава и земаља.

– У свим тим земљама бити Србин треба да буде понос, а не повод за дискриминацију и за стид – поручио је Гујон.

Он је подсјетио да су Управа за сарадњу са дијапсором и Србима у региону и скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону ту због побољшања положаја Срба.

Гујон истиче да зато Управа, као и представници Одбора треба да питају при сваком сусрету представнике држава региона зашто Срби немају статус националне мањине за разлику од њихових сународника који то имају у Србији, иако су мање бројни или зашто је ћирилица потиснута.

Он је најавио да ће акценат Управе бити на учењу српског језика и рекао да је покренута кампања за очување српског језика, који заслужује да се њиме бавимо.

– Читам да је француски језик у опасности због свеприсутног енглеског језика. Око 512 милиона људи га говори, а ипак се прича да је угрожен, а ми са 15 или 20 милиона оних који говоре српски, морамо да будемо свесни, ако се ми не бавимо српским језиком, нико уместо нас неће – рекао је Гујон.

Гујон је казао да на годишњем нивоу Управа располаже са 50 милиона динара /425.000 евра/ за удружења Срба из региона и 50 милиона динара за удружења Срба из дијаспоре, а финансира ње око 250 пројеката.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар