Српски „Радио Младост“ из града Арау у Швајцарској обиљежио у Београду 22 године постојања

ПРОМОТЕР ДЕШАВАЊА СРПСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ


Српски „Радио Младост“ из града Арау у Швајцарској обиљежио је 8. маја у просторијама Матице исељеника у Београду 50 година свог постојања. Основан је 1. априла 1997. године, у швајцарском граду Арауу и смјештен је у медијској кући „Канал К“.  Програм емитује сваког четвртка од 20,00 до 21,00 сат, већ пуне 22 године. Велики број успјешних емисија стоји иза ове редакције, а гости програма су били  представници свих друштвених сфера у Швајцарској, док су се током емисије сарадници радија  директно укључивали у програм из готово цијелог свијета. Радио иза себе има низ гостовања еминентних личности из матице и дијаспоре, тако да се може рећи, да он заиста представља сервис грађана, отворен за сва питања, критике и приједлоге“, рекла је, на свечаности одржаној у Београду, садашња главна и одговорна уредница Анђелка Красојевић, додајући да је овај програм био и остао једини радијски промотер дешавања и активности српске заједнице у Швајцарској.

 

МОСТ ДО МОГА ЗАВИЧАЈА


 Вече посвећено радију „Младост“, почело је као и свака емисија, инструменталом „ Свилен конац“, овај пут у извођењу Александра Банета Чупића, а након најаве водитеља програма Иване Миленковић, препознатљивог РТС лица, прије свега из „Културног дневника“  и официра ВС Дарка Милошевића, присутнима се обратила главна и одговорна уредница Анђелка Красојевић, овогодишња добитница Светосавске награде.

Посебно је поздравила Миодрага Линту, предсједника Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, др Александра Ђурђића из Министарства иностраних послова, нашег конзула у Берну Предрага Мандића, предсједника Матице исељеника Миодрага Јакшића, Вукмана Кривокућу помоћника директора Управе за дијаспору, Веру Вукинац из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и проф. др Петра Веселиновића, декана Економског факултета у Крагујевцу.

Анђелка Красојевић је истакла да радио „Младост“, кога је основала група ентузијаста, прати култрна дешавања у матици и дијаспори, чиме их повезује, а истовремено чува и његује наш језик, културу, традицију и идентитет српског народа.

Затим су се на импровизованом подијуму почели смјењивати познати умјетници. Први међу њима пјесмом “Мост до мога завичаја“ Недељко Билкић, је заиста неко, ко је много пјевао и у дијаспори и у матици, повезујуће једну с другом ријечима својих пјесама. Поводом јубилеја Милијана Божић и Радоје Блажић, сценаристи ове вечери, написали су кратку монодраму под називом „Клара“ чији дио је говорила Ивана Миленковић. Великим аплаузом присутних награђена је млада Неда Николић, солисткиња на народном инструменту фрули, ученица Боре Дугића и добитник многих награда у земљи и иностранству.

Након тога на сцени су се смјењивали познати умјетници са ових простора. Пјевачица и глумица Снежана Савић, извођач војвођанских пјесама, Тодор Малетин, пјесникиња Милијана Божић, оперска дива Зорица Белић, сјајан бесједник Милан Николић, аутор пјесме „Народе српски“ Станко Лакић, Мића Живојиновић и Владимир Путник.

 

НАСТАВИТИ САРАДЊУ НА ОБОСТРАНУ КОРИСТ


Сви они су бурно награђени аплаузом, а након њиховог наступа гостима су се обратили Миодраг Линта и Миодраг Јакшић.

Линта је у своје и у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије,  пожелио да радио „Младост“ траје још дуго, дуго. Истакао је да је прије подне у Скупштни Србији примио делегацију радија, да су разговарали и о другим проблемима битним за српску заједницу у Швајцарској и да ће Одбор којим пресједава учинити све што је у његовој могућности да се одређени проблеми, прије свих, они везани за извођење допунске  наставе, што прије ријеше.

Сличним ријечима обратио се Миодраг Јакшић, предсједник Матице исељеника, рекавши да је ова кућа, као што је и вечерас, увијек отворена за њих и да у сваком тренутку могу рачунати на њихову помоћ.

На крају програма, присутнима се још једном обратила Анђелка Красојевић ријечима да све што је лијепо, кратко траје, па тако и ово вече. Захвалила се учесницима и гостима програма на сарадњи, најзаслужнијим је подјелила захвалнице радија „ Младост“ у нади да ће се она наставити још већим интензитетом.

Красојевић се захвалила и свим медијима који су испратили овај догађај, а на крају, у фоајеу Матице српске, приређена је скромна закуска и исјечена торта на којој је стајао број 22.

Тектст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар