АКТУЕЛНО:

Којић: Српске жртве минимизирају, злочинци слободно шетају

Предсједник Организације породица погинулих српских цивила и војника Сребренице Бранимир Којић поручио је да се српске жртве са овог подручја сваким даном убијају изнова јер их минимизирају, док злочинци шетају слободно.

Којић, чијег су оца убили злочинци Насера Орића 1992. године, нагласио је да Срби из Сребренице и околине знају какав терет неправде српски народ носи на својим леђима.

– Замислите мајку која је изгубила два сина и супруга или ону која је остала без два малољетна дјетета да сваким даном слушају да смо као народ криви за некакав геноцид. Више од половине наших жртава је страдало од средине 1992. до почетка 1993. године, што јасно говори о намјери да се овај простор етнички очисти од Срба – рекао је Којић за Вечерње новости.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић изјавио је да је српском народу потпуно јасно да домаће и страно правосуђе не жели да прикажу да су Срби масовно страдали у Подрињу, те да се деценијама преко правосуђа покушава одржати лажна теза о геноциду над Бошњацима у Сребреници.

– Једноставно, судови се не баве периодом страдања Срба. Потпуно безначајан дио се узима, па се донесе једна пресуда, да би се задовољила статистика – каже Којић.

Он је нагласио да Српска никада није спорила да се у Сребреници десио злочин, али да је термини геноцид измишљен и да то није тачно, а да опет Бошњаци оспоравају злочине над српским народом.

– Нико од њих не смије ни да помене како су Срби страдали у Подрињу. То је њихов завјет и сви њихови политичари се тога држе – реко је Којић.

Према подацима институција Републике Српске, пред Судом БиХ за злочине над Србима у Подрињу, односно Сребреници и околини гдје је убијено 3.267 Срба осуђена су свега тројица Бошњака на укупну казну од 22 године.

Петорица Бошњака су ослобођена, један је умро у току процеса, а против седам је процес у току.

На гробљу у Братунцу данас ће бити служен парастос за 3.267 Срба из средњег Подриња које су убиле муслиманске снаге током протеклог рата, међу којима су и они убијени на Петровдан прије 29 година у братуначким и сребреничким селима.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар