АКТУЕЛНО:

Широм Хрватске прослављен Свети Сава

Уз поштовање епидемиолошких мера против ширења коронавируса, у храмовима, школама и институцијама широм Републике Хрватске прослављена је школска слава Свети Сава.

Последњих месец дана Банија је у центру медијске пажње, нажалост због разорног земљотреса који се догодио крајем прошле године, али нашло се времена и за прикладно обележавање великог српског просветитеља. Тако је, благословом епископа горњокарловачког Герасима и у организацији СКД „Просвјета“ из Загреба, јуче у Спомен дому у Глини одржана Светосавска академија.

Догађај је отворен Светосавском химном у извођењу Јоване Лукић која је у уметничком делу програма извела још две етно песме, „Прошета се Јовка Кумановка“ и „Свуноћ ми билбил препева“.

Окупљене је поздравио председник Просвјете Миле Радовић, након чега је извршен обред освећења славског колача и кољива.

Беседу о животу Светога Саве, али и о његовом духовном и просветитељском раду одржао је епископ Герасим.

– Он је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо. Он је био: државник, дипломата, књижевник, путник и поклоник, задужбинар, мисионар, лекар, човек Цркве, Христов човек и верни слуга, молитвеник за читав свет, светитељ који је носио мир Божији у себи и са собом, миритељ своје завађене браће и суседних земаља. Услед разних потреба ишао је по целоме свету и многи су га примали са почастима и поштовањем као светитеља Божијег, те га стога називамо и човеком васељенске Цркве Христове и многих људи и народа – поручио је окупљенима епископ горњокарловачки Герасим.

Светосавској академији присуствовали су многи представници политичког и друштвеног живота Срба у Републици Хрватској, као и представници осталих националних заједница и градске власти.

Свечано и у Борову

Као и претходних година, празник првог српског архиепископа и просветитеља обележен је у Борову. У боровском пододбору Просвјете биле су потребне иновације и модерна технологија како би се слава обележила на адекватан начин.

На свечаности су били присутни само чланови председништва, а након што је боровски парох протојереј-ставрофор Драган Сердар посветио славски колач и жито, приказана је презентација „Свети Сава у стиховима“ које су припремиле Сања Спасојевић и председница боровског пододбора Радмила Латас.

– Стихови инспирисани ликом и делом Светога Саве су бројни и говоре се на свакој прослави. Међутим, имена аутора су често непозната. Стога је циљ ове презентације да се укаже на чињеницу да се о Светом Сави писало још од давнина, па све до данашњих дана што говори о постојаности Светога Саве као вечне инспирације. Како и када је настала химна, како су се мењали стихови, када је настао нотни запис, о свему томе говорило се у овој презентацији – рекла је за интернет страницу Просвјете Радмила Латас.

Како би се испоштовао максимално прописани број гостију, деца и извођачи су снимили видео материјале који су касније приказани на свечаности. Стихове о Светом Сави казивали су Јована СпасојевићСара ОстојићМиа Раказовић и Милица Ковачевић, док су направљени и мини-спотови песама „Химна Светом Сави“ и „Свети Сава“ у извођењу Јоване Сердар и Катарине Лукић.

– Презентацију смо започели биографијом и библиографијом Светог Саве те његовим значајем за српски народ. Занимљиво је да смо велики део посветили развоју култа Светог Саве који се код Срба у црквеном и народном животу утврђивао вековима посебно у народној поезији, књижевности и митологији. Свети Сава је за школску славу одређен уредбом Српског старатељства за правду и образовање 14. јануара 1840. године коју је потписао председник Стефан Стефановић Тенка, а прва светосавска прослава одржана је 26. јануара 1840. године у Крагујевцу. Светосавска химна се сматра најстаријом српском химном, а има више различитих навода о њеном пореклу. Према неким изворима Химну Светом Сави је 1832. године у Хиландар донео кувеждински монах Силвестер Вучковић, а наводи се да је 1735. године химна написана у манастиру Кувеждин – објашњава Сања Спасојевић неке од занимљивости са презентације.

Ипак, упркос скраћеном броју гостију, нису изостале активности, учесници су били бројни кроз разне активности јер су уз рецитације и видео снимање песама, изложени и дечији ликовни радови.

Економска школа Вуковар искористила интернет платформе како би обележила свеца

Да модерна технологија у оваквим ситуацијама веома помаже показали су ученици и наставници из вуковарске економске школе. Како ни ове године прослава Светог Саве не би изостала, искоришћене су могућности интернета.

– Имали смо много активности, а већина је била путем мреже. Десетак дана пре Светог Саве на једној интернет платформи направили смо виртуелну учионицу и ту смо се договарали око програма, а  ђаци су стављали различите материјала. Нас неколико професора смо то прегледали и одобрили, па је направљена нова виртуелна учионица која представља својеврсну светосавску академију. Матуранти који су били у школи, чак су успели да се организују и сниме драматизацију. Сами су направили сценарио за приредбу коју су снимили код нас у школи и у трпињској цркви. Уз то, прављене су и презентације и плакати. Занимљивост овогодишње светосавске активности је превод песама и текстова о Светом Сави на енглески и немачки језик – прича о овогодишњим активностима поводом обележавања Светог Саве у Економској школи Вуковар наставница српског језика Слађана Миљешић Ћићић.

Уз драматизацију матураната, видеоматеријале и презентације, направљен је и видео који је објединио приредбе са претходне три прославе Светог Саве у овој школи.

– Успели смо да направимо једну виртуелну светосавску академију с мноштвом активности. Колеге и економисти су са ученицима направили презентацију „Трговинска размена у доба Немањића“ у којој су истраживали живот ове династије са правног и економског аспекта. Многи наши ученици свирају и певају па су и они, уз помоћ вероучитеља Пере Ђокића, снимили музичке материјале. Покрили смо много тога и сви су се потрудили да дају свој допринос – закључује Слађана Миљешић Ћићић.

Загребачки матуранти присуствовали литургији у православној гимназији

Како су матуранти једини од ученика средњих школа који похађају наставу у школама, тако су и ученици четвртог разреда Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић присуствовали литургији у капели при овој школи коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

– Истинско и право знање није плод размишљања, није плод сакупљања информација из света око себе. Размишљати, сакупљати информације, сазнавати, учити је неопходно, али то што смо сабрали и што смо промисливши закључили истинско је знање тек онда ако се трудимо да живимо врлински, да испуњавамо закон Божји, да чинимо оно што је чинио Свети Сава –  истакао је у својој беседи ђацима и наставницима митрополит Порфирије, а пренео званични сајт Митрополије загребачко-љубљанске.

Осим у овим местима, Свети Сава је прикладно прослављен у још неколико градова и села у Републици Хрватској у којима постоји српска заједница.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар