Широм Српске прослављена Нова православна 2023. година

У поноћ су молебани служени у храмовима широм Српске, а дочек Православне нове године организован је на многим трговима. Свечано на отвореном, уз кувано вино, чај и музику ново љето дочекали су и становници Бањалуке, Бијељине, Добоја, Новог Града, Теслића, Прњавора, Андрићграда, Шамца, Фоче.

На шеталишту поред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, уз једну од најпознатијих пјевачица етно музике Биљу Крстић и њен Бистрик оркестар, те уз младу етно пјевачицу из Црне Горе Бранку Зечевић православну Нову годину дочекао је велики број, како Бањалучана, тако и гостију из других градова. У поноћ је у храму служен молебан за срећно и берићетно Ново љето.

Православну нову годину на Тргу Петра Петровића Његоша у Андрићграду, уз наступ регионалне звијезде Марије Шерифовић и „ОK бенда“ дочекали су многобројни грађани и туристи.

У добојском градском парку за добру атмосферу у новогодишњој ноћи био је задужен Игор Вукојевић. Грађани са једном жељом, да ова буде боља од претходне.

Весело је било и на Тргу Православља у Дервенти.

Славило се до дубоко у ноћ, у сарајевско- романијској регији и на оснијеженој Јахорини. За добру атмосферу на тргу Србија у Лукавици био је задужен Бане Мојићевић а у паљанском Олимпијском парку Борис Режак. Новој су се заједно веселили најмлађи и они већ загазили у треће животно доба…..

У Новом Граду одржан је концерт пјевачице народне музике Вики Миљковић, а у Козарској Дубици уприличен је ватромет у поноћ.

На подручју Српца није било организованог дочека Нове године по Јулијанском календару, осим у Разбоју Лијевчанском гдје традиционално Ансамбл народних игара „Лијевче“ организује прославу са циљем његовања и очувања традиције српског народа.

Фочаци су нову годину осим у кафићима и ресторанима, дочекали и на Тргу краља Петра које је забављао Ансамбл „Боеми“ из Ужица.

Након славља, у храмовима широм Српске служени су молебани за благословено ново љето Господње.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар