Православна Нова година дочекана широм Црне Горе

Православна Нова година дочекана је на отвореном у више црногорских општина, а централна прослава била је у Подгорици, гдје је у поноћ у Храму Христовог Васкрсења молебан служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На платоу испред Саборног храма вјерници су наложили бадњаке које су држали у кућама од Бадње вечери, а православну Нову годину дочекали су у поноћ ватрометом.

Већина окупљених носила је тробојке и пјевала српске пјесме.

Митрополит Јоаникије је у бесједи поручио вјерницима да се не отуђују од Бога, да је то истовремено отуђење од ближњих, извор сваке патње, нарочито душевне.

– Што се више удаљујемо од Бога, то више тонемо у таму, наш ум помрачује и онда нисмо способни ни за шта, а посебно не да творимо добро и да нашу заједницу учинимо квалитетном. Када смо са Христом, онда имамо и осјећамо смисао живота – поручио је митрополит Јоаникије и додао да се народ у Црној Гори вратио вјери и то одржава.

Православна Нова година дочекана је на отвореном и у Пљевљима, у организацији Епархије милешевске и Црквене општине Пљевља, а на тргу је одржан концерт Тропико бенда.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар