Сјећање на часни ратни пут јединице „Билећки добровољци“

У Саборном храму Светог Саве у Билећи данас је служен парастос за погинуле припаднике „Билећких добровољаца“, поводом 28 година од оснивања ове специјалне јединице Војске Републике Српске, једне од најславнијих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Некадашњи припадник ове јединице Веселин Вујовић истакао је да је њен сваки пети припадник погинуо, а да су сви рањавани једном или више пута.

„Ратни пут јединице био је тежак, ишли смо тамо гдје друге јединице нису могле да узму положаје, а ми смо то завршавали. Ниједну битку, ни у нападу, ни у повлачењу, нисмо изгубили. Изашли смо као побједници, али зато смо платили огромну цијену“, рекао је Вујовић.

Он је изразио задовољство што се ова јединица свугдје понијела часно, истакавши да је због тога још поноснији на витешки пут „Билећких добровољаца“.

Његов саборац Драгољуб Новаковић рекао је да су ову јединицу током цијелог рата слали на положаје гдје је било најтеже, а српски народ најугроженији.

„Нисмо задовољни статусом који данас имамо ми и дјеца погинулих бораца, посебно када је ријеч о запошљавању“, навео је Новаковић.

„Билећки добровољци“ су били специјална јединица Војске Републике Српске, у саставу Херцеговачког корпуса и Невесињске бригаде, а основао ју је 3. октобра 1991. године војвода Раде Радовић.

У саставу ове јединице ратовало је стотињак бораца, а 24 припадника су погинула.

За своје заслуге у одбрани српског народа и територије, јединица „Билећки добровољци“ одликована је више пута.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар