Сјећање на дан кад се 66 бораца вратило из заточеништва

У Доњем Забрђу код Угљевика данас је обиљежен Дан мјесне заједнице, који се прославља већ 24 године као успомена на дан када се послије 11 мјесеци заробљеништва на Лисачи вратило 66 српских бораца.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да сви грађани Републике Српске треба да слиједе идеале за које су се српски борци жртвовали.

„Важно је да учинимо све како би српски народ на овим просторима живио у миру и слободи, а наша дужност и обавеза је да се присјећамо погинулих припадника Војске Републике Српске који су се борили за опстанак српског народа и за стварање Српске“, изјавио је Перић новинарима.

Поводом Дана мјесне заједнице служен је парастос за 16 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату из Доњег Забрђа и свим погинулима током Народноослободилачког рада. На спомен-обиљежју погинулима у протекла два рата уписано је 246 имена палих бораца и цивилних жртава.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, који је мјештанин Доњег Забрђа, рекао је да ова мјесна заједница 44 године гаји братске односе са мјесном заједницом Сусек из Беочина, која им је пружила помоћ у протеклом рату.

Дан мјесне заједнице Доње Забрђе установљен је 1995. године када се вратило 66 српских бораца од којих су половина била мјештани. Они су 11 мјесеци били заточени након заробљавања на мајевичкој Лисачи.

Предсједници мјесних заједница Доње Забрђе и Сусек сагласили су се да је сарадња одлична, те да се неколико пута у годину организују бројни спортски и културни сусрети становника ових мјесних заједница.

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су представници општине Угљевик, угљевичке Борачке ораганизације, представници општине Беочин, мјесних заједница Доњег Забрђа и Сусека, те породице, саборци.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар